Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Κρήτη: εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά της καρέτα καρέτα το 2016




Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη μόλις ξεκίνησε. Μια ομάδα νέων ανθρώπων, από διαφορετικές χώρες στην πλειοψηφία τους, άλλοι από γειτονικές χώρες άλλοι από διαφορετική ήπειρο έχουν ξεκινήσει από την αφετηρία τους με προορισμό την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα την Κρήτη, έχοντας ένα κοινό σκοπό και στόχο: να προστατέψουν τις θαλάσσιες χελώνες που επισκέπτονται «πιστά» αυτό το νησί, χιλιάδες χρόνια τώρα.
Η πρώτη πληροφορία εντοπισμού θαλασσίων χελωνών να ζευγαρώνουν κάπου κοντά στην Σκαλέτα, στο Ρέθυμνο, ήρθε ξαφνικά από ένα ξενοδοχείο. Λίγες μέρες αργότερα, το πρώτο ίχνος απέδειξε ότι όντως είναι εδώ.
Η ομάδα εθελοντών εντόπισαν την φωλιά τις πρώτες πρωινές ώρες και την προστάτευσαν τοποθετώντας την μέσα στον ειδικό κλωβό.
Σημαντικό μέρος του έργου των εθελοντών είναι η ενημέρωση των πολιτών, η διενέργεια παρουσίασεων στα ξενοδοχεία και η λειτουργία των Ενημερωτικών Σταθμών του Συλλόγου.
Η Κρήτη αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Μεσογείου που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ωστόσο, η αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη συνεπάγεται πιέσεις στο περιβάλλον και υποβάθμιση πολλών όμορφων παραλιών.
Παρά την υποβάθμιση,η επιστροφή της θαλάσσιας χελώνας κάθε χρόνο αποδεικνύει ότι οι παραλίες της Κρήτης είναι ακόμα υγιείς και ότι υπάρχει ελπίδα ο άνθρωπος να αντιστρέψει την κατάσταση υιοθετώντας βιώσιμες πρακτικές.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ υποστηρίζει τη συμβίωση ανθρώπου-χελώνας.
Με αφορμή την πρώτη φωλιά της Κρήτης, ο Σύλλογος υπενθυμίζει σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στις περιοχές ωοτοκίας να λαμβάνουν ορισμένα πολύ απλά προστατευτικά μέτρα:
* μάζεμα επίπλων θαλάσσης ώστε να δημιουργείται περισσότερος διαθέσιμος χώρος για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας από το σούρουπο και έπειτα,
* σβήσιμο φωτισμού στο πίσω μέρος της παραλίας και μείωση ηχορύπανσης για την διευκόλυνση της χελώνας κατά τη διάρκεια της νύχτας,
* αποφυγή πλυσίματος των επίπλων θαλάσσης στις παραλίες και σάρωσης της άμμου ώστε να μην σβήνονται τα ίχνη προτού η εθελοντική ομάδα του Συλλόγου τα καταγράψει,
* απαγόρευση κίνησης οχημάτων πάνω στις παραλίες,
* διενέργεια χειρωνακτικών καθαρισμών.
Οι τρεις εθελοντικές ομάδες του Συλλόγου στην Κρήτη, από τον κόλπο του Ρεθύμνου, των Χανίων και της Μεσσαράς, περιμένουν καθημερινά τους επισκέπτες στους Ενημερωτικούς Σταθμούς του Συλλόγου που λειτουργούν στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, στο Παλιό λιμάνι των Χανίων απέναντι από το ΚΑΜ και στην είσοδο των Ματάλων αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: