Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Το φυτοπλαγκτόν κάλυψε τον Θερμαϊκό

Τεράστιες ποσότητες φυτοπλαγκτόν καλύπτουν ακόμη όλο το μήκος της παραλίας της Θεσσαλονίκης, από το ύψος του λιμανιού, αναδύοντας έντονη δυσοσμία ενώ απογοητευτική είναι και η εικόνα του Θερμαϊκού Κόλπου. Για τρίτη ημέρα επιχειρεί στην παραλιακή ζώνη της πόλης, υλοποιώντας ένα δοκιμαστικό σχέδιο απομάκρυνσης του φυτοπλαγκτόν, η εταιρεία που έχει αναλάβει από το ΥΜΑΘ τη δράση καθαρισμού στερεών απορριμμάτων του παραλιακού μετώπου.

Όπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κώστας Φυτιάνος, το φαινόμενο παρουσιάζει πρωτόγνωρη ένταση και έκταση. «Είναι πραγματικά πρωτόγνωρο το μέγεθος που έχει πάρει το συγκεκριμένο φαινόμενο. Πρώτη φορά έχει πάρει τέτοια έκταση και κινείται με τόση ένταση στο Θερμαϊκό κόλπο», σχολιάζει ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Φυτιάνου το φαινόμενο έχει φτάσει στο μέγιστο στάδιο της ανάπτυξης και τώρα ξεκινάει το στάδιο της αποσύνθεσης. Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης. «Άγνωστο το διάστημα που θα διαρκέσει διότι οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν άμεσα το φαινόμενο και ενδεχομένως, όπως εκτιμώ, να διαρκέσει πάνω απο δυο εβδομάδες» αναφέρει ο κ. Φυτιάνος και υποστηρίζει ότι «το πλοιάριο που ανέλαβε να καθαρίσει το Θερμαϊκό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, είναι για μικρότερης εκτάσης φυτοπλαγκτόν και όχι για τη συγκεκριμένη κατάσταση η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις».

Το πλοίο «Αλκίππη», άλλο ένα πλωτό μέσο και μία χερσαία υποδομή έχουν πέσει στη μάχη για τον περιορισμό του φαινομένου στον Θερμαϊκό. Την ίδια στιγμή άγνωστες παραμένουν οι επιπτώσεις από το φυτοπλαγκτόν για τη θαλάσσια ζωή του κόλπου, ενώ, επιπροσθέτως, ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ τονίζει την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης των φυκιών τα τελευταία χρόνια. «Δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το συγκεκριμένο φαινόμενο στη θαλάσσια ζωή του Θερμαϊκου και αν από την έλλειψη οξυγόνου δούμε ακόμα και νεκρά ψάρια, όπως επίσης δεν γνωρίζουμε αν θα αποτελέσει μόνιμη κατάσταση διότι εμφανίζεται συχνότερα σε σχέση με το παρελθόν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φυτιάνος.

Μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές

Την ίδια στιγμή, όπως προειδοποίησε η καθηγήτρια Βοτανικής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα, σχετικά με το φαινόμενο, «η εξέλιξη μπορεί να είναι τέτοια που υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν αυτές οι μάζες και σε άλλες περιοχές».
«Είναι μία κρέμα νεκρού υλικού από τα πρωτόζωα του πλαγκτού που κατανάλωσαν το φυτοπλαγκτόν. Είναι η εξέλιξη ενός φαινομένου πολλαπλών ερυθρών παλιρροιών. Το νεκρό υλικό, ξεκίνησε να μαζεύεται από τον Απρίλιο και συσσωρεύτηκε», εξήγησε η ίδια.

«Από τα δείγματα του τελευταίου 24ωρου, ενώ φαινόταν ότι αυτό το νεκρό υλικό μπορούσε να μην διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα, τα νέα μας δεδομένα δείχνουν ότι ταυτόχρονα εμφανίζονται ζωντανοί οργανισμοί του φυτοπλαγκτόν πλέον, σε μικρό αριθμό προς το παρόν,  οι οποίοι παράγουν βλέννα και ήδη έχει αρχίσει να κάνει συσσωματώματα», συμπλήρωσε η κα Μουστάκα, σημειώνοντας ότι «είναι λίγα τα δεδομένα» που έχουν αυτή τη στιγμή και «πρέπει να γίνει παρακολούθηση του φαινομένου σε μεγάλο αριθμό σημείων σε όλο το Θερμαϊκό γιατί αυτό το υλικό μπορεί να μετακινηθεί και στον πυθμένα. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε λουόμενους και σε περιοχές που δεν φαίνεται το φαινόμενο. Αν η εικόνα αυτή παραμείνει για μία εβδομάδα μπορεί να δούμε αυτή την εικόνα και σε άλλες περιοχές».
Όπως διευκρίνισε η καθηγήτρια της Βιολογίας του ΑΠΘ ακόμη και εάν τα ειδικά πλοιάρια ξεκινήσουν να καθαρίζουν τα κατάλοιπα από την επιφάνεια του Θερμαϊκού, «μπορεί να απομακρυνθεί  κάποια μάζα, ωστόσο η επίδραση στο φαινόμενο θα είναι περιορισμένη».
«Προτείνω να διερευνηθεί σε ένα μεγάλο δίκτυο για να καταγραφεί σε ποια έκταση προχωρήσει το φαινόμενο του φυτοπλαγκτού», καταλήγει η κα Μουστάκα, εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: