Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Επικίνδυνο παγόβουνο δύο φορές στο μέγεθος της Νέας Υόρκης


Η προειδοποίηση της NASA για παγόβουνο δύο φορές στο μέγεθος της Νέας Υόρκης

Ανησυχία έχει προκληθεί στην επιστημονική κοινότητα καθώς, σύμφωνα με τη NASA, ένα παγόβουνο δύο φορές στο μέγεθος της Νέας Υόρκης είναι έτοιμο να αποκολληθεί από την παγοκρηπίδα  Brunt.
Αυτή πρόκειται να είναι, όπως αναφέρει ο Independent, η μεγαλύτερη αποκόλληση από τη στιγμή που οι επιστήμονες άρχισαν να παρακολουθούν την περιοχή το 1915.
Με βάση τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA οι ρωγμές μεγαλώνουν κάθε χρόνο από το 2012 κατά 4 χιλιόμετρα. Όταν θα φτάσουν στην άκρη της παγοκρηπίδας θα προκαλέσουν την αποκόλληση ενός παγόβουνου συνολικού εμβαδού 1.700 χιλιομέτρων.
«Αυτό που προκαλεί το φαινόμενο είναι η μακροπρόθεσμη ροή του πάγου πέρα από τα όρια της Ανταρκτικής με αποτέλεσμα ο πάγος να επιπλέει στη θάλασσα» λέει στον Independent ο Chris Shuman , που εργάζεται για τη NASA.
Οι επιστήμονες ανησυχούν για την ασφάλεια όσων εργάζονται στην παγοκρηπίδα Brunt, έδρα του βρετανικού ερευνητικού σταθμού Halley καθώς με την αποκόλληση του παγόβουνου θα αλλάξει και η σταθερότητα της παγοκρηπίδας.
«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε αυτό θα συμβεί, αλλά θα συμβεί σίγουρα», είπε ο Στεφ Λερμίτ, ένας από τους ειδικούς που παρατηρούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: