Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Penn State εξέτασαν σε συνθήκες εργαστηρίου τη σχέση μεταξύ του πράσινου τσαγιού και του διατροφικού σιδήρου, χρησιμοποιώντας ποντίκια με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Διαπίστωσαν, ότι, όταν το πράσινο τσάι καταναλώνεται μαζί με συμπληρώματα σιδήρου, ή με τροφές πλούσιες σε σίδηρο (κόκκινο κρέας, ελιές κ.α.), τότε το κύριο αντιοξειδωτικό του τσαγιού, η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), δεσμεύεται από τον σίδηρο. Αυτό σημαίνει ότι ο σίδηρος έχει την ιδιότητα να “τραβάει” πάνω του τα μόρια της επιγαλλοκατεχίνης και να μην τα αφήνει ελεύθερα στο αίμα.
Υπό κανονικές συνθήκες, η EGCG καταστέλλει την λειτουργία ενός ενζύμου που προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό, ο οποίος με τη σειρά του απελευθερώνει λευκά αιμοσφαίρια για να την καταπολεμήσει. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η καταστολή συμβάλλει στον περιορισμό της έξαρσης συμπτωμάτων της νόσου του ευερέθιστου εντέρου. Όταν, ωστόσο, η EGCG και ο σίδηρος καταναλώνονται ταυτόχρονα, τα μόρια της EGCG που είναι δεσμευμένα από τον σίδηρο χάνουν την ικανότητά τους να αναστέλλουν το φλεγμονώδες ένζυμο, ακυρώνοντας έτσι την βασικότερη ευεργετική δράση που έχει το πράσινο τσάι στον οργανισμό, ειδικά σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Η συγκεκριμένη νόσος είναι ένας γενικός όρος για την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn, οι οποίες χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν αιμορραγία από το ορθό, επίμονη διάρροια και ακούσια απώλεια βάρους. Περίπου το 60-80% των ασθενών με αυτές τις διαταραχές, έχουν και έλλειψη σιδήρου. Έτσι, συνηθίζεται να παίρνουν συμπληρώματα σιδήρου, αλλά δεν γνωρίζουν ότι αυτό ακυρώνει τα οφέλη του πράσινου τσαγιού.
Μάλιστα, λίγο μετά τη δημοσίευση της μελέτης, η ερευνητική ομάδα έλαβε ένα email από έναν άνθρωπο που έπαιρνε συμπληρώματα σιδήρου και έπινε πράσινο τσάι. Ο άνδρας είπε ότι πρόσφατα προσπάθησε να δώσει αίμα, αλλά απορρίφθηκε, επειδή τα τεστ έδειχναν ότι είχε αναιμία (έλλειψη σιδήρου στο αίμα)!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου