Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Άσφαλτος από ανακύκλωση ελαστικών


Τους επόμενους μήνες αναμένεται να έχει εφαρμογή μια ελληνική μέθοδος που υπόσχεται εξαφανίσει τους σωρούς παλαιών ελαστικών που συσσωρεύονται σε σημεία σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας παράλληλα καινούργια και πιο «πράσινα» δεδομένα στην οδοποιία.


Tο ερευνητικό πρόγραμμα Road Tire, του οποίου ηγούνται επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αναμένεται να εφαρμοστεί σε δύο βασικές οδικές αρτηρίες της Λαμίας, με τις εργασίες να ξεκινούν το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Το πρόγραμμα έχει ήδη λάβει διεθνή αναγνώριση, ενώ χρηματοδοτείται από την ΕE, καθώς η συνεισφορά του στο αστικό περιβάλλον είναι διπλή.

Το Road Tire βασίζεται στη δημιουργία μιας νέου τύπου ασφάλτου, η οποία φτιάχνεται από παλαιά ελαστικά.
Η έκταση που θα ασφαλτοστρωθεί με το καινούργιο υλικό αγγίζει τα 6.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ συνολικά ο προϋπολογισμός του εγχειρήματος φτάνει τα 1,48 εκατομμύρια ευρώ, με το 50% να καλύπτεται από το πρόγραμμα Life της ΕΕ και το υπόλοιπο της χρηματοδότησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Το εν λόγω πρόγραμμα παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Πράσινη Εβδομάδα».Δεν υπάρχουν σχόλια: