Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Μαθαίνουμε για το πάρκο στο Γουδί στο δήμο Ζωγράφου



Μέρος του χώρου που προορίζεται για το Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή ανήκει στον Δήμο Ζωγράφου. Πρόκειται για έναν κατάφυτο χώρο έκτασης 49 στρεμμάτων, που φιλοξενούσε άλλοτε το Στρατόπεδο «Γουδή», και σήμερα έχει διαμορφωθεί σε οργανωμένο χώρο αναψυχής και αθλοπαιδιών αποτελώντας σημαντική διέξοδο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και υπερτοπικά.

Από την κεντρική είσοδο ξεκινά ο κύριος διάδρομος του πάρκου που διακλαδίζεται σε δευτερεύοντες επιμέρους πεζόδρομους και μονοπάτια. Η κύρια διαδρομή αρχίζει από την κεντρική είσοδο, που σηματοδοτείται με την τοποθέτηση περιστυλίου από μεταλλική κατασκευή πάνω στην οποία έχουν αναπτυχθεί αναρριχητικά φυτά, διασχίζει το πάρκο και καταλήγει στο υπάρχον διώροφο διατηρητέο κτίριο στο βόρειο τμήμα του Πάρκου, το οποίο αποτελούσε Διοικητήριο του Στρατού. Στο μέσο περίπου της διαδρομής του κεντρικού διαδρόμου υπάρχει μικρή κυκλική πλατεία, στο κέντρο της οποίας υπάρχουν αναβαθμοί υπό τύπο βάθρου για υπαίθριες εκδηλώσεις.


Το βασικό συνδετήριο στοιχείο της όλης σύνθεσης είναι η ιδιαίτερα εντυπωσιακή υδάτινη διαδρομή με τη μορφή μικρού ποταμού που πηγάζει ως καταρράκτης από τη θέση της παιδικής χαράς και καταλήγει στο βόρειο τμήμα στο ύψος του διατηρητέου κτιρίου. Η πορεία του υδάτινου στοιχείου είναι ελικοειδής αυξομειούμενου πλάτους και συνολικού μήκους 300m. Κατά μήκος της διαδρομής του νερού υπάρχουν και δύο ξύλινες γέφυρες πρόσβασης.

Η φυτική σύνθεση εναλλάσσει μορφές χαμηλού και υψηλού πρασίνου που σε συνδυασμό με ανοικτές επιφάνειες χλοοτάπητα δημιουργεί χώρους και οπτικές θέες. Υπάρχουν περιοχές με ψηλά δένδρα για δημιουργία σκιάς τους θερινούς μήνες, καθώς και ανοικτοί χώροι με χλοοτάπητα για ελεύθερη κίνηση.

Ειδικότερα, ψηλές φυτεύσεις έχουν τοποθετηθεί περιφερειακά με τη μορφή φυτοφράχτη και κατά τόπους στα γήπεδα, στον χώρο στάθμευσης οχημάτων και στο βορεινό τμήμα του πάρκου, ενώ στο εσωτερικό του μεσαίες και χαμηλές φυτεύσεις θάμνων εξυπηρετούν στην οπτική ένωση των χώρων και στην εύκολη πρόσβαση προς αυτούς. Περιφερειακά του πάρκου η γραμμή φύτευσης διακόπτεται κατά διαστήματα ώστε να μην αποκοπεί πλήρως ο χώρος από το εξωτερικό του περιβάλλον.


Οι αλλαγές στην τοπογραφία του εδάφους, σε συνδυασμό με τις εναλλαγές του ύψους των φυτικών μαζών, δημιουργούν μια ποικιλία μέσα στο τοπίο που οι περιπατητές βρίσκουν ευχάριστη. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην αρμονική σχέση μεταξύ των χρωμάτων, των υφών, των μορφών και των γραμμών των κατασκευαστικών υλικών και των φυτών ώστε να εξασφαλίζεται άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Στους επιμέρους χώρους πρασίνου και κατά μήκος των διαδρόμων εντάσσονται καθιστικά, κρήνες και σήμανση. Στους διαδρόμους του πάρκου υπάρχει ηλεκτροφωτισμός για την ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: