Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Υγραέριο στα αυτοκίνητα. Ιδέα για οικονομία και προστασία περιβάλλοντος


Έψαξα να βρω για εσάς μια ιδέα για να κάνουμε οικονομία και να μειώσουμε τις δαπάνες κατά την μετακίνησή μας.

Η μετατροπή ενός αυτοκινήτου για να λειτουργεί με υγραέριο είναι μια αρκετά απλή διαδικασία και όχι ιδιαίτερα δαπανηρή.

Τα κιτ μετατροπής που διατίθενται στην αγορά είναι αρκετά εξελιγμένα και εκμεταλλεύονται την τελευταία τεχνολογία ελέγχου εκπομπής καυσαερίων που χρησιμοποιείται στα σύγχρονα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.

Όλα τα κιτ περιλαμβάνουν μια φιάλη αποθήκευσης που συνήθως τοποθετείται στο χώρο αποσκευών. Η τελευταία τεχνική είναι η χρήση μιας δακτυλιοειδούς δεξαμενής στο χώρο της ρεζέρβας. Το υγραέριο διοχετεύεται μέσω ενός σωλήνα, σε υγρή κατάσταση, στο χώρο του κινητήρα. Στη συνέχεια, μετατρέπεται σε αέριο από μια μονάδα μετατροπής και διοχετεύεται ελεγχόμενα από το σύστημα διανομής εισόδου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας μονάδας μίξης αερίου αμέσως πριν από τη βαλβίδα ρύθμισης της ροής του καυσίμου ή με μονάδες ψεκασμού που προσαρμόζονται κατευθείαν στο σύστημα διανομής.


Όταν χρησιμοποιείται το υγραέριο, οι μονάδες ψεκασμού της βενζίνης δεν λειτουργούν. Στον πίνακα του αυτοκινήτου υπάρχει πάντοτε ένας διακόπτης που επιτρέπει τη χρήση οποιουδήποτε από τους δύο τύπους καυσίμου. Όλα τα αυτοκίνητα που διατίθενται αυτή τη στιγμή έχουν δυνατότητα χρήσης και βενζίνης και υγραερίου, με ένα διακόπτη για την επιλογή του καυσίμου που θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάθε φορά.

Η αλλαγή του καυσίμου μπορεί να γίνει και κατά την οδήγηση, σχεδόν χωρίς να γίνεται αντιληπτή. Τα πιο σύγχρονα συστήματα διοχετεύουν το αέριο σε υγρή κατάσταση στο σύστημα διανομής, με τον ίδιο τρόπο που αυτό γίνεται στα συστήματα με βενζίνη.

 Είναι νόμιμο;

Βεβαίως, εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει απόφαση από το υπουργείο Μεταφορών που επιτρέπει την κίνηση με υγραέριο.

Πόσο στοιχίζει η τιμή του υγραερίου σήμερα;

Η σημερινή τιμή πώλησης του υγραερίου κίνησης είναι περίπου 0,80 ευρώ/λίτρο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται οικονομία μεγαλύτερη του 40% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της βενζίνης.


Μπορεί να γίνει υγραεριοκίνητο ένα αυτοκίνητο που καίει βενζίνη;

Ναι μπορεί να γίνει. Ανάλογα με το σύστημα τροφοδοσίας που έχει θα χρησιμοποιηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Μπορεί να γίνει υγραεριοκίνητο ένα αυτοκίνητο που καίει πετρέλαιο;

Ναι μπορεί να γίνει. Ανάλογα με το σύστημα τροφοδοσίας που έχει θα χρησιμοποιηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός.



Τι πλεονεκτήματα μου παρέχει η χρήση υγραερίου στο αυτοκίνητό μου;

Έχουμε πραγματική οικονομία της τάξεως του 40% έως 50% ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου, μειωμένες εκπομπές ρύπων, μακροζωία καταλύτη και κινητήρα.
Ο κινητήρας και ο καταλύτης έχουν λιγότερες φθορές λόγω της καθαρότερης καύσης του υγραερίου, η οποία δεν αφήνει υπολείμματα και έτσι επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους.
Πόσο ασφαλής είναι η χρήση υγραερίου στα αυτοκίνητα;

Η χρήση υγραερίου στα ΙΧ και επαγγελματικά οχήματα είναι απόλυτα ασφαλής και νόμιμη (ΥΠ. ΑΠΟΦ. 18586/618 20/03/2000), εφόσον τα εξαρτήματα των συσκευών μετατροπής είναι δοκιμασμένα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και είναι εφοδιασμένα με πιστοποιητικά καταλληλότητας. Το κύκλωμα τροφοδοσίας στο όχημα είναι κλειστού τύπου και δεν περνάει από το χώρο επιβατών, ενώ είναι κατάλληλα εφοδιασμένο με ειδικές διατάξεις ασφαλείας.
Τι αλλάζει στο αυτοκίνητο;

Δεν αλλάζει και δεν καταργείται τίποτα, προστίθενται απλά κάποια εξαρτήματα ώστε να είναι εφικτή η τροφοδοσία του υγραερίου. Το σύστημα της βενζίνης παραμένει ανεξάρτητο.

Πόσες ημέρες χρειαζόμαστε για την τοποθέτηση της συσκευής υγραερίου;

Περίπου 2 ημέρες και ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου. Συνήθως, τα οχήματα τύπου τζιπ και μεγάλου κυβισμού μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Τι συντήρηση χρειάζεται;

Στα πρώτα 1.000 χλμ. μετά την τοποθέτηση ένας τυπικός έλεγχος και κάθε 25.000χλμ. επιθεώρηση του συστήματος αερίου και αλλαγή ενός φίλτρου υγραερίου.

Πως τοποθετείται το υγραέριο στην αντίστοιχη δεξαμενή-ντεπόζιτο του αυτοκινήτου;

Όλα τα κιτ μετατροπής οχημάτων για χρήση υγραερίου περιλαμβάνουν μια φιάλη αποθήκευσης που τοποθετείται στο χώρο των αποσκευών ή πίσω από τα καθίσματα του αυτοκινήτου. Η τελευταία τεχνική είναι η χρήση μιας δακτυλιοειδούς δεξαμενής που προορίζεται για το χώρο της ρεζέρβας. Η πλήρωση της δεξαμενής στο αυτοκίνητο γίνεται μέσω της ειδικής αντλίας, η οποία συνδέεται με το στόμιο πλήρωσης που είναι ευδιάκριτα τοποθετημένο πάνω στο αυτοκίνητο.

Χάνει σε απόδοση ο κινητήρας;

Όχι, ο κινητήρας διατηρεί ίδια ακριβώς την υπποδύναμη και τη ροπή του.



Υπάρχει μυρωδιά στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου που κινείται με υγραέριο;
Δεν υπάρχει καμία μυρωδιά στην καμπίνα του οχήματος που χρησιμοποιεί υγραέριο.

Πώς γίνεται η αλλαγή του καυσίμου από βενζίνη σε υγραέριο και αντίστροφα;

Η αλλαγή του καυσίμου γίνεται μέσω ενός διακόπτη που τοποθετείται κοντά στη θέση του οδηγού ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση ακόμα και εν κινήσει.

Υπάρχει ένδειξη στάθμης υγραερίου;

Ναι υπάρχει ενσωματωμένη ένδειξη στο διακόπτη αλλαγής καυσίμου. Υπάρχει επίσης όργανο ένδειξης επάνω στη δεξαμενή.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ένα αυτοκίνητο ξεμείνει από υγραέριο μακρυά από πρατήριο ανεφοδιασμού;

Όλα τα αυτοκίνητα που κάνουν χρήση υγραερίου κίνησης έχουν δυνατότητα με ένα διακόπτη να αλλάζουν την επιλογή του καυσίμου από υγραέριο σε βενζίνη. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει το καύσιμο που χρησιμοποιεί ακόμα και κατά την οδήγηση.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός πρατηρίων που παρέχουν στους οδηγούς υγραέριο. Πρόκειται να αυξηθούν σύντομα;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 πρατήρια στην ελληνική επικράτεια που μπορούν να εξυπηρετήσουν και να τροφοδοτήσουν αυτοκίνητα υγραερίου, ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τον κλάδο των πρατηριούχων υγρών καυσίμων για προσθήκη του υγραερίου στη γκάμα προϊόντων τους.

Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του αυτοκινήτου μετά από σύγκρουση ή φωτιά;

Όχι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος έκρηξης. Ειδικές βαλβίδες και ειδικά συστήματα ασφαλείας φροντίζουν γι’ αυτό.

Αν κοπεί ή τρυπήσει το σωληνάκι τροφοδοσίας υγραερίου στην περίπτωση που ακουμπήσει το σασί του αυτοκινήτου σε κάποιο κράσπεδο, χαντάκι κλπ τι γίνεται;

Μια ειδική βαλβίδα που βρίσκεται στη δεξαμενή θα αντιληφθεί άμεσα την αθρόα παροχή υγραερίου και θα την διακόψει αυτόματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: