Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Βοτανικών Κήπων στη Χίο


Στις 28 Μαϊ 2012, στην Χίο, ξεκινά το 6ο «Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βοτανικών Κήπων-EUROGARD VI», 28 Μαϊ-1 Ιουν 2012, το οποίο θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Το 6ο Συνέδριο Βοτανικών Κήπων μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μείωσης της βιοποικιλότητας, έχοντας στον νου την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και στο γεγονός ότι από σήμερα όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε «ΠΡΑΣΙΝΑ». Το Συνέδριο μπορεί να προωθήσει αποτελεσματικές μεθόδους δράσης για την προστασία των φυτών, για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των βοτανικών κήπων-των ερευνητικών κέντρων-των δικτύων προστασίας και άλλων φορέων, καθώς και να προβάλει τους βοτανικούς κήπους ως κέντρα αειφορίας, ανθρώπινης ευ-ζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης & προστασίας. www.eurogardvi.gr


Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική συρρίκνωση της βιοποικιλότητας λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων (ρύπανση, αποψίλωση κ.τ.λ.). Σύμφωνα με εκτίμηση της UNEP, έως και το 24% των ειδών ορισμένων κατηγοριών, όπως πεταλούδες, πτηνά και θηλαστικά, έχουν πλέον εκλείψει από την επικράτεια ορισμένων χωρών της Ευρώπης. Η σύμβαση για τη βιοποικιλότητα (CDB) υπεγράφη από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα κατά τη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για «το περιβάλλον και την ανάπτυξη» (Ρίο ντε Ιανέιρο, 3-14/6/1992) και επικυρώθηκε με την απόφαση 93/626/ΕΟΚ/25-10-1993 του Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική.
Είναι γεγονός ότι η κατάλληλη βιοποικιλότητα περιορίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ορισμένων γεγονότων όπως της κλιματικής μεταβολής και των παρασιτικών εισβολών. Η βιοποικιλότητα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαφύλαξη της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των γεωργικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων και αποτελεί το υπόβαθρο πολλών βιομηχανικών διαδικασιών καθώς και της παραγωγής νέων φαρμάκων. Η διατήρηση και η αειφόρος χρήση της βιοποικιλότητας είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης παράλληλα με τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας όσον αφορά την ένδεια, την υγεία και το περιβάλλον.
 
 
Οι Βοτανικοί Κήποι δίνουν έμφαση στην προστασία & διατήρηση του φυτικού κόσμου (conservation ex situ) και ειδικότερα την προστασία των κινδυνευόντων ειδών (CITES) και της βιολογικής Ποικιλότητας (CBD), στην εκπαίδευση (educatίon), στην έρευνα & την επιστήμη (research & science), στην πολιτιστική κληρονομιά (cultural heritage) και στην δημιουργία μιας βάσης δεδομένων (data base).
Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να δημιουργηθεί παράλληλη συλλογική επαγγελματική δραστηριότητα, ίσως και από Νέους Αγρότες, για όσους επιθυμούν να προσφέρουν πολλαπλασιαστικό υλικό, ιδιαίτερα σήμερα που φαίνεται ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια φαρμακευτικών βοτάνων και αρωματικών φυτών. Η Ελλάδα διαθέτει χιλιάδες αρωματικά φυτά και βότανα και θα μπορούσε να είναι σήμερα παγκόσμιος κολοσσός στη βιομηχανία φυσικών καλλυντικών, αλλά μόλις τις τελευταίες δεκαετίες έβαλε πλώρη, πρώτα για να πείσει την ελληνική αγορά κι έπειτα για να διεισδύσει στις διεθνείς αγορές, έχοντας απέναντί της γιγάντιες πολυεθνικές εταιρείες, που κυριαρχούν στα συμβατικά καλλυντικά.
Εξαιτίας της κυριαρχίας της χημείας στον 20ο αιώνα, το ενδιαφέρον του αγροτικού πληθυσμού για τα αρωματικά φυτά και βότανα για πολλά χρόνια παρέμενε περιορισμένο και μόνο για οικιακή χρήση, κυρίως για αφεψήματα και όχι για καλλυντικά. Το ενδιαφέρον για τα αρωματικά βότανα και φυτά αναζωπυρώθηκε τα τελευταία χρόνια με την αλλαγή νοοτροπίας που οδήγησε στην ορθολογικότερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και στον περιορισμό της χρήσης χημικών πρόσθετων στην κοσμητολογία.


Το 6ο «Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βοτανικών Κήπων-EUROGARD VI», 28 Μαϊ-1 Ιουν 2012, Χίος, είναι ένα εξαιρετικό σταυροδρόμι-τόπος συνάντησης όσων ασχολούνται με τους Βοτανικούς Κήπους, αλλά και όσων θέλουν να προσεγγίσουν αυτόν τον χώρο με αναπτυξιακές στοχεύσεις και με επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: