Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ιδέα. Φυτεύουμε φράουλες στο μπαλκόνι



Μια εξαιρετική ιδέα που μου είπε φίλος είναι να φυτεύσουμε φράουλες στο μπαλκόνι μας. Χρειάζεται λίγο χώρο, προσφέρει υπέροχο άρωμα, τη λατρεύουν τα παιδιά και είναι καλή δραστηριότητα.

Η φράουλα είναι από τα φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Επιπλέον, είναι ιδανική για καλλιέργεια σε κρεμαστά καλάθια και ψηλές γλάστρες ή πιθάρια, γιατί κρέμονται οι καρποί της προς τα κάτω δημιουργώντας έτσι μια πολύ εντυπωσιακή σύνθεση.

Προτιμήστε καλύτερα κάποια αναρριχώμενη ποικιλία. Γενικά, η φράουλα απαιτεί ηλιαζόμενες θέσεις για να ωριμάσουν οι καρποί της, επομένως δεν θα έχετε πρόβλημα που το σημείο που θέλετε να τη φυτέψετε είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Θα πρέπει όμως να προστατεύεται σε περιόδους καύσωνα διότι παθαίνουν εγκαύματα τα φύλλα και οι καρποί.


Το χώμα που θα βάλετε στη γλάστρα πρέπει να είναι ελαφρύ αμμώδες με προσθήκη οργανικού λιπάσματος και να διατηρείται υγρό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το φθινόπωρο βγάλτε τα ξερά φύλλα και τις αδύναμες παραφυάδες για να διατηρήσετε τα φυτά και για τον επόμενο χρόνο.

Η παραγωγή που θα έχετε την πρώτη χρονιά δε θα είναι η καλύτερη δυνατή. Περιμένετε όμως... Η φράουλα είναι πολυετές φυτό που πολλαπλασιάζεται μόνο του. Την επόμενη χρονιά θα έχετε πλούσια παραγωγή.

Διαλέξτε τη γλάστρα της αρεσκείας σας, κρεμαστή ή επιδαπέδια πραγματικά αποτελεί οικονομική λύση και εξοικονομεί χώρο στο μπαλκόνι! 
 
Καλό είναι να πάρετε απευθείας φυτά από το φυτώριο, σε μία τέτοια πλαστική τσάντα για φράουλες.
 
 
Αν πάλι επιλέξετε το κρεμαστό καλάθι, επειδή δεν έχει τρύπες για να αποστραγγίζουν τα νερά, πρέπει να το ποτίζουμε μόνο αφού στεγνώσει το χώμα.
Η τρίτη και πιο ακριβή επιλογή είναι το πήλινο πιθάρι που λέγεται φραουλιέρα με τρύπες στον κορμό του από όπου κρέμονται τα φυτάκια που θα φυτέψετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: