Προσπάθησα να μαζέψω πληροφορίες για το πως θαλάσσια κήτη όπως φάλαινες και δελφίνια χάνουν τον προσανατολισμό τους και ξεβράζονται σε ακτές.
Η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ συνεργάζονται για τη σωτηρία των κητοειδών, που έχουν απομείνει στις ελληνικές θάλασσες.
Ο μαζικός εκβρασμός Ζιφιών στις ακτές της Κέρκυρας πριν από λίγους μήνες και τελικά ο θάνατος δεκάδων φαλαινών, αποδεικνύει τι ζημιά μπορούν να προκαλέσουν τα σόναρ των πολεμικών πλοίων σε αυτά τα σπάνια θηλαστικά.
Από το Ινστιτούτο Αρχιοπέλαγος μαθαίνουμε ότι κάθε θαλάσσια και υποβρύχια περιοχή εκπέμπει ένα σύνολο φυσικών θορύβων, τους οποίους προσλαμβάνουν οι φάλαινες και τους χρησιμοποιούν ως πυξίδα, ώστε να κινούνται στο σωστό βάθος ή προς την σωστή κατεύθυνση για την αναζήτηση τροφής.
Όταν οι θόρυβοι - λόγω των συχνοτήτων, που εκπέμπουν τα σόναρ, για να εντοπίσουν, το τι υπάρχει στον βυθό - αλλάζουν, οι ήχοι που δέχονται τα κήτη, αλλοιώνονται, με αποτέλεσμα, αυτά είτε να ανεβαίνουν ακαριαία στην επιφάνεια από μεγάλα βάθη και τελικά να πεθαίνουν, από μια νόσο αντίστοιχη με αυτή των δυτών, ή να σκοτώνονται από τις προπέλες ή και τα ίδια τα σκάφη μετά από πρόσκρουση.
Η Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ τονίζει ότι οι παρατηρήσεις που καταγράφουν τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων οικειοθελώς είναι βασικό στοιχείο για την μελέτη των πληθυσμών των κητοειδών. Γι’ αυτό και προτείνει την εκπαίδευση και την εξειδικευμένη κατάρτιση των πληρωμάτων, ώστε να ξεχωρίζουν και να εντοπίζουν τα διαφορετικά είδη, που εδώ και αιώνες ζουν στις θάλασσες μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου