Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Τι κάνει το ρόδι στην υγεία

 Στην εποχή μας το ρόδι είναι παγκοσμίως γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, λόγω των αντιοξειδοτικών ουσιών που περιέχει. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, A και E, σίδερο, κάλιο και έχει πολλές αντιοξειδοτικές και φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Επίσης, περιέχει τανίνες, ανθοκιανίνες και ελλαγικό οξύ και η συγκέντρωση αυτών των ευεργετικών ουσιών έχει 3 φορές ισχυρότερη αντιοξειδοτική δράση από ότι στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι. Περιέχει φυτικές ίνες και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Σύμφωνα με κλινικές και επιστημονικές μελέτες Αμερικανών και Ισραηλινών επιστημόνων, έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση ροδιού έχει σημαντική ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό και αντικαρκινική δράση.

Το ρόδι λογώ αυτών των ουσιών που περιέχει προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό και συμβάλει:
-Στην καλή κυκλοφορία του αίματος
-Στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος
-Στην προστασία από εγκεφαλικές βλάβες
-Στην διατήρηση των φυσιολογικών τιμών της χοληστερόλης και των λιπιδίων
-Στην αντιμετώπιση των ανδρολογικών παθήσεων
-Στην αύξηση της γονιμότητας
-Στην αντιμετώπιση των αρνητικών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
-Στην καλή υγεία, ευεξία και προστασία του δέρματος, αφού έχει αντιγηραντικές ιδιότητες


Η Ροδιά!
Η Ροδιά είναι όμορφο δέντρο, στολίζει κήπους και αυλές την άνοιξη με τα μεγάλα φλογάτα λουλούδια της σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, που αναδεικνύονται πάνω στο σκουροπράσινο φύλλωμά της. Αλλά και όταν δέσουν τα φρούτα που κρέμονται βαριά πάνω στο δέντρο, προσδίδουν έκταση με τη θεσπέσια ομορφιά τους.

Το δέντρο κατάγεται από την Περσία αλλά έχει καλλιεργηθεί χιλιάδες χρόνια και στη Μεσόγειο. Στην αρχαιότητα μαρτυρείται σε πολλά κείμενα (Αθηναίους κτλ), και γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα στις ξινές και στις γλυκές ροδιές – κάτι που συνέβαινε και στην Ελληνική ύπαιθρο μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες. Παρόμοιες μπορούμε να βρούμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος όπως Ιωλκό, Θεσπρωτία και την πρώην Ελληνική περοχή των Αγίων Σαράντα και αναφέρονταν ως γλυκά, ξινά ή μογόσικα.

Η ονομασία ρόδι προέρχεται από τη βοτανική ονομασία PUNICA GRANATUM που μεταφράζεται ως ‘Μήλο με πολλούς καρπούς – σπόρια’!

Το ρόδι σίγουρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας, στολίζοντας ή χαρίζοντάς το, αλλά καλό είναι να μη το θυμόμαστε μόνο στις γιορτές ή τις ευχάριστες στιγμές μας. Το καλύτερο είναι να το συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή, τους φθινοπωρινούς μήνες που είναι και η εποχή του, είτε απλά σαν χρώμα με ιδιαίτερη γεύση και υφή στις σαλάτες και τα επιδόρπιά μας, σαν χυμό, σιρόπι, ή απλά σαν ένα δροσιστικό συνοδευτικό φρούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: