Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Φτιάχνω πράσινη γωνιά με παλέτα


Μας το ζήτησαν αρκετοί. Πως να φτιάξουμε μια ωραία πέργκολα με παλέτα. Μας βοηθά το φιλικό blog sigatakastana. Καλή επιτυχία σε όλους.
Υλικά που θα χρειαστείτε

Μία καθαρή παλλέτα σε καλή κατάσταση

Φυτόχωμα για γλάστρες (δύο μεγάλες σακούλες)

Τα φυτά που θέλετε να φυτέψετε, εδώ θα πρότεινα αρωματικά φυτά για να έχουμε πάντα φρέσκα από το μπαλκόνι μας κατευθείαν στην κουζίνα
(γύρω στα 6 φυτά για κάθε άνοιγμα στην παλέτα όπως θα δείτε πιο κάτω).

Φιλμ εδαφοκάλυψης

Μαύρο φιλμ εδάφους (κοστίζει γύρω στα  0,25 ευρώ τα 250m). Διαθέσιμο σε ρολλά πλάτους 1m και μήκους 250m. Χρησιμοποιείται συνήθως σε φύτευση λαχανικών και αντέχει για μία έως δύο καλλιεργητικές σεζόν.   

 

Αφού βρούμε την κατάλληλη παλέτα και την μεταφέρουμε σπίτι ρίξτε μια ματιά μήπως υπάρχουν πλευρές που χρειάζονται κάρφωμα ή λίγο τρίψιμο με το γυαλόχαρτο  για να έχουμε λεία επιφάνεια καθώς θα δουλεύουμε.


Έφτασε η μεγάλη στιγμή της συρραφής 
Αποφασίστε πια από τις δύο "Φάτσες" σας φαίνεται πιο ευπαρουσίαστη, γιατί θα καλύψετε την "άσχημη" πλευρά με το ύφασμα. Θα καλυφθεί το κάτω μέρος,η "πλάτη" και οι δύο πλευρές της παλέτας με το φιλμ εδαφοκάλυψης.
Μετρήστε και κόψτε το φιλμ για να καλύψετε την πίσω "φάτσα" το κάτω μέρος και τις δύο άκρες αφήνοντας το πάνω μέρος ακάλυπτο γιατί και εκέι θα φυτέψουμε τα φυτά μας αργότερα.
 
Χαρίστε λίγους πόντους παραπάνω για τυχόν λάθη.Τεντώστε αλλά μην το παρακάνετε με το φιλμ   (για να μην σχιστεί) και συρράψτε παντού όπου χρειάζεται.Φροντίστε  να μην αφήνετε κενά και σούρες για να μην υπάρχουν διαρροές όταν θα ποτίζετε και χάνεται το χώμα.

Ας φυτέψουμε λοιπόν!
Επιλέξτε τα φυτά που θα φυτευθούν στο πάνω μέρος της παλέτας. Βάλτε τα φυτά κολλητά μεταξύ τους για να έχουμε πυκνή βλάστηση.Αδειάστε την πρώτη σακούλα με το φυτόχωμα και στη συνέχεια σπρώξτε το ανάμεσα στα ανοίγματα και επαναλάβετε το ίδιο με την δεύτερη σακούλα. Φροντίστε το χώμα να πάει παντού ομοιόμορφα.
Σπρώξτε το χώμα στο κάτω άνοιγμα δημιουργώντας  βαθουλώματα στο οποία θα φυτέψουμε τα φυτά. Φυτεψτε 6 φυτά κολλητά στο κάθε άνοιγμα (ανάλογα). Στη συνέχεια σπρώξτε το χώμα για να στερεώσετε τα φυτά. Επαναλάβετε το ίδιο για όλα τα ανοίγματα.

 
Tip
Μην αφήστε κενό χώρο πουθενά γιατί θα χάνεται το χώμα όταν θα ποτίζετε.Φροντίστε όπως προαναφέραμε τα φυτά να είναι κολλητά μεταξύ τους. Αν υπάρχουν κενά σπρώξτε καλά το χώμα προς τα κάτω,

 

 

Φροντίζοντας την παλέτα κήπο μας 

Καλό θα ήτανε να την αφήνατε στο πάτωμα για  δύο βδομάδες μέχρι να ριζώσουν τα φυτά για να μην χαθεί άδικα χώμα αργότερα (αν δεν είστε τόσο ανυπόμονοι). Ποτίστε ανάλογα με το τι φυτά θα φυτέψετε.

 

Tip
Ποτίστε τα φυτά σας συχνότερα από ότι θα χρειαζότανε κανονικά γιατί μέσα στην παλέτα ξεραίνεται το χώμα γρηγορότερα.Περιοδικά ρίξτε υγρό λίπασμα μέσα στο νερό σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που θα βρείτε στην συσκευασία.

Με αυτά τα ολίγα θα έχετε ένα όμορφο ευωδιαστό κήπο στο μικρό σας μπαλκονάκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: