Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ιδέα: Επίσκεψη στο EcoΚτήμα

 Λάβαμε ένα ενδιαφέρον θέμα για το EcoΚτήμα που λειτουργεί στα Δερβενοχώρια. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή από τη συνάδελφο Σάντυ Τσαντάκη.

Πενήντα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Για να φτιάξουμε το δικό μας περιβόλι στο EcoKτήμα στην Πάρνηθα, να μείνουμε στους ξενώνες του κτήματος, να συλλέξουμε βότανα, να μαζέψουμε χόρτα, να βγάλουμε τα ζώα για βοσκή, να περπατήσουμε στους αμπελώνες. Ή να πάμε για πεζοπορία και ιππασία σε ένα φυσικό παράδεισο, αν κρίνω τουλάχιστον από τις φωτογραφίες και τη φροντισμένη και καλαίσθητη πράσινη ιστοσελίδα του, (www.ecoktima.com), με σήμα το ζωγραφισμένο δεντράκι.

Η Μαρία Φιλιππή, «ψυχή» του EcoKτήματος, η οποία συστήνεται ως «ρομαντική και ονειροπόλος, επιχειρηματίας και επαγγελματίας της επικοινωνίας», μας προτρέπει να έρθουμε κοντά στη φύση.



Στο EcoΚτήμα, ιδέα που γεννήθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου, προσφέρονται διαφορετικά είδη υπηρεσιών. Αρχικά μπορεί να καλλιεργήσει κανείς το δικό του περιβόλι με μηνιαία συμβολή και να παρακολουθεί την εξέλιξή του μέσω Ιντερνετ 24 ώρες το 24ωρο, μέσω διαδικτυακής κάμερας. Για όλα τα υπόλοιπα θα βοηθήσουν εξειδικευμένοι σύμβουλοι γεωπόνοι και ο επιστάτης... Πάλι καλά.

Και το καλύτερο όλων είναι πως ό,τι παράγει το ιδιωτικό μας περιβόλι μπορούμε να το παράγουμε μόνοι μας ή να το παραλαμβάνουμε κάθε βδομάδα στο σπίτι μας. Με έξτρα επιβάρυνση.
Το φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον του κτήματος εναλλάσσεται σε μια οικολογική γειτονιά. «Η ιδέα μας κατατέθηκε στο πρόγραμμα Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας τον Οκτώβριο», λέει η κ. Φιλιππή, «αλλά αποφασίσαμε να τη βάλουμε μπροστά άμεσα, ανεξάρτητα από το ΕΣΠΑ, παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Τολμούμε και ρισκάρουμε γιατί είναι μια εμπειρία στην οποία πιστεύουμε».

Στο EcoΚτήμα η νέα τεχνολογία σε σχέση με τη φύση απενοχοποιείται και φαίνεται πως σιγά σιγά κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει. Ή ελπίζουμε να αλλάζει. Για «το δικό μου περιβόλι», για παράδειγμα, καλό είναι να γνωρίζουμε πως έχει έκταση 50 τ.μ. «και μπορεί να καλύψει έως και 100% τις ανάγκες σου σε φρέσκα λαχανικά». Ουτοπικό; Mια δοκιμή θα μας πείσει. Το πότισμα είναι υπόθεση των ανθρώπων του EcoΚτήματος. «Μόνη προϋπόθεση, να χρησιμοποιηθούν βιολογικοί τρόποι και προϊόντα περιποίησης που διαφυλάσσουν τη φυσική διαδικασία», διαβάζω στο site. Και αν έχουμε παραγάγει περισσότερα απ' όσα μπορούμε να καταναλώσουμε; Στο EcoKτήμα λειτουργεί ανταλλακτική αγορά όπου μπορούμε να ανταλλάσσουμε την περίσσεια της παραγωγής μας με τους ecoγείτονές μας.

Το EcoΚτήμα εμπλουτίζεται διαρκώς. Λειτουργεί καθημερινά 9 το πρωί με 9 το βράδυ και Σαββατοκύριακα όσο πάει. Εκτός από τα περιβόλια (με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης), υπάρχουν χώροι διάδρασης και παιχνιδιού, εκκλησία, ξενώνες, αίθουσα διδασκαλίας, πωλητήριο... Η είσοδος στο EcoKτήμα είναι ελεύθερη. Η ενοικίαση ενός περιβολιού ξεκινά από 50 ευρώ τον μήνα. Μπορεί να νοικιαστεί από ένα ή περισσότερα άτομα. Τώρα ετοιμάζονται τα πρώτα περιβόλια... Και οι ξενώνες... Για να μάθουμε, όπως διαβάζω, να φτιάχνουμε από γιαούρτι μέχρι γλυκό του κουταλιού. Μήπως χρειάζονται εθελοντές γευσιγνώστες;

http://www.ecoktima.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: