Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ιδέα. Φυτεύουμε λεβάντα στη γλάστρα και στον κήπο


Η λεβάντα είναι είναι υπέροχο και αρωμάντικο φυτό και κτός από το υπέροχο άρωμα, τα άνθη της λεβάντας έχουν ένα ελκυστικό μωβ χρώμα, που μας αρέσει.

Χρησιμοποιείτε από τα αρχαία χρόνια στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα ως άρωμα ή θυμίαμα. Κατά το Μεσαίωνα, θεωρήθηκε σαν αφροδισιακό αλλά και θεραπευτικό βότανο για πονοκέφαλο, πονόδοντο, αλλά και ψυχικές διαταραχές.
Είναι πολυετές φυτό και με λίγη προσοχή το χειμώνα θα το απολαμβάνεται για πολλά χρόνια. Όπως τα περισσότερα φυτά που τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε αιθέρια έλαια, έτσι και η λεβάντα, πρέπει να φυτευτεί σε ελαφρύ χώμα, κάτι που θα ενθαρρύνει υψηλότερη συγκέντρωση ελαίων. Επίσης ο ήλιος είναι σύμμαχος στην ανάπτυξη της λεβάντας σε αντίθεση με την υγρασία που μπορεί να είναι υπεύθυνη για ένα ισχνό και άρρωστο φυτό.

Φυτέψτε τους σπόρους της λεβάντας σε γλάστρα και κρατήστε το σε σκιερό μέρος, ως που να ξεπροβάλλουν τα πρώτα φυτά. Μόλις ψηλώσουν περίπου 5-6 εκατοστά μπορείτε να μετακινήσετε τη γλάστρα σε ένα ηλιόλουστο μέρος που θα ευνοήσει την ανάπτυξη. Μεταφυτέψτε το λίγες εβδομάδες αργότερα σε ένα μέρος του κήπου, που το βλέπει ο ήλιος και δεν έχει πολύ υγρασία. Γενικά, είναι ένα ανθεκτικό φυτό, που δε χρειάζεται πολύ πότισμα, όπως και τα περισσότερα βότανα.

Φυτέψτε τα φυτά σε απόσταση περίπου 50-60 εκατοστά ανάμεσά τους. Η ρίζα της λεβάντας μεγαλώνει και απλώνει σε μεγάλο βάθος και πλάτος. Στα τέλη της άνοιξης ίσως χρειαστεί να της βάλετε λίγο λίπασμα ή κοπριά, κάτι που θα βοηθήσει το φυτό να γίνει πλούσιο και να αναπτύξει περισσότερα μωβ άνθη.
Η συγκομιδή των λουλουδιών της λεβάντας μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, για να περιποιηθείτε το φυτό  ή να τα αφήσετε όλο το καλοκαίρι. Παρόλαυτα, το φθινόπωρο, καλό θα είναι να την κλαδέψετε, αποφεύγοντας τους μεγαλύτερους ξυλώδεις μίσχους. Απλώστε τη λεβάντα που μόλις κόψατε σε εφημερίδες σε σκιερό και στεγνό μέρος και αφήστε τη να αποξηραθεί. 

Τα αποξηραμένα άνθη της λεβάντας μπορούν να αποτελέσουν το βασικό υλικό για αρωματικά για τις ντουλάπες ή για όμορφες ανθοσυνθέσεις που θα δώσουν άρωμα και ομορφιά στο χώρο σας. Αν τοποθετήσετε μερικά κλωνάρια στα κάρβουνα του μπάρμπεκιου καθώς ψήνεται, θα απολαύσετε αρωματισμένο κρέας. Επίσης το εξαιρετικό της άρωμα θα κρατήσει μακριά κουνούπια και άλλα ζωύφια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: