Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Οικονομική θέρμανση. Μύθοι και αλήθειες

Λάβαμε ερωτήσεις για το κόστος που έχουν τα σημερινά συστήματα θέρμανσης και ψύξης και αναζητήσαμε απαντήσεις από μηχανολόγους και ειδικούς. Οι επιλογές σήμερα είναι πολλές και για όλες τις τσέπες και τα τετραγωνικά του σπιτιού.

Tι είναι οι αντλίες θερμότητας και σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται;Οι κατηγορίες είναι τέσσερις:
  • Αντλίες αέρος - νερού: Χρησιμοποιούμε τον αέρα ως πηγή ενέργειας και με το νερό μεταδίδεται η θερμότητα στο κτίριο είτε με ενδοδαπέδια θέρμανση είτε και με άλλους τρόπους. Οι τιμές είναι μεταξύ 2.500€ με 3.000€.
  • Αντλίες νερού - νερού: Είναι οι πιο οικονομικές από όλες στη λειτουργία τους. Είναι στα 4.000€.
  • Αντλίες αέρος - αέρος: Χρησιμοποιούμε τον αέρα του περιβάλλοντος και κλιματίζουμε τον χώρο με τον ίδιο αέρα. Είναι η πιο οικονομική λύση στην εγκατάσταση αλλά ή πιο δαπανηρή στη λειτουργία τους. Είναι τα κοινά κλιματιστικά. Οι τιμές μπορούν να κυμανθούν από 2000€.
  • Αντλίες νερού - αέρος: Χρησιμοποιούμε ως πηγή ενέργειας το νερό αλλά τον αέρα για θερμότητα. Εδώ χρειάζονται γεωτρήσεις, να χρησιμοποιήσεις συλλέκτες κτλ. Είναι από 3.000€ - 3.500€.
Γενικά όσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση παρουσιάζει το σύστημα, τόσο πιο ακριβή είναι η αρχική επένδυση. Με τα λεφτά που γλιτώνεις όμως κάνεις απόσβεση. Όσες έχουν πηγή ενέργειας αέρα είναι πιο απλές στην εγκατάσταση ενώ αυτές με το νερό απαιτούν κι άλλες εξωτερικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο συμφέρουν περισσότερο από το πετρέλαιο πχ.  η νερού - νερού θα μας παρουσιάσει μία εξοικονόμηση της τάξης του 50%, η νερού - αέρος 40%, η αέρος - αέρος 18% με 22% και η αέρος νερού 24%. Τα έξοδα συντήρησης είναι περίπου 80 με 100€. Για να τις βρεις μπορείς να απευθυνθείς σε εμπορικά τμήματα ή μελετητικά γραφεία για να σου βρουν τι ταιριάζει στο σπίτι σου. Εννοείται πως αρχικά θα πας σε κάποιον μηχανολόγο. η εγγύησή τους είναι από 2 χρόνια ως 5.

Τι είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση;
Η ενδοδαπέδια θέρμανση στοιχίζει περίπου 40 με 50€ το τετραγωνικό μέτρο. Παρέχει θέρμανση και δροσιά αλλά δεν κάνει ψύξη. Βάζεις πάνω από το μπετόν μια μορφόπλακα, εκεί τις σωληνώσεις και μέσα σε αυτές διοχετεύουμε θερμό ή ψυχρό νερό το οποίο παράγεται από κάποια αντλία θερμότητας, καυστήρα  ή λέβητα. Δεν χρειάζεται συντήρηση αλλά έχει μία εγγύηση της τάξεως 20 έως 50 χρόνια. Για να βάλεις ενδοδαπέδια θέρμανση απευθύνεσαι σε μηχανολόγο.

Τι είναι οι ηλιακοί συλλέκτες;


Μία από τις πιο οικονομικές μεθόδους για θέρμανση είναι ένα σύστημα που θα λειτουργεί με τη βοήθεια ηλιακών συλλεκτών. Με την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών σε 8 τ.μ. που κοστίζουν περίπου 400 ευρώ και ενός μηχανισμού αντιστάθμισης της θερμοκρασίας που κοστίζει περίπου 150 ευρώ, οι πολίτες μπορούν να έχουν θέρμανση χωρίς χρήση πετρελαίου, στο υφιστάμενο σύστημα με τον λέβητα. Με την προϋπόθεση ότι η εξωτερική θερμοκρασία θα είναι πάνω από 8-10 βαθμούς Κελσίου. Οπως προσθέτει μελέτη του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ερευνών του ΤΕΙ Χαλκίδας που έγινε σε κτίριο 300 τ.μ. στην Τρίπολη, όπου τοποθετήθηκε εγκατάσταση με ηλιακούς συλλέκτες, η εξοικονόμηση ενέργειας φτάνει έως και το 70%. Πρόκειται για μια λύση με την οποία οι πολίτες έχουν άμεση απόσβεση των χρημάτων τους. Μάλιστα η παρέμβαση μπορεί εφαρμοστεί σε όλα τα κτίρια.


Ενεργειακό θερμοδυναμικό τζάκι
Τα ενεργειακά τζάκια είναι κλειστές ή ανοιχτές εστίες κατασκευασμένες από μαντέμι (χυτοσίδερο) και έχουν υψηλό ποσοστό απόδοσης σε σχέση με το απλό τζάκι. Τα ποσοστά απόδοσης ξεκινούν από 30-35% σε ανοιχτές εστίες και μπορούν να φθάσουν μέχρι 60-75% σε κλειστές εστίες. Όλες οι μαντεμένιες εστίες είναι θερμοδυναμικές αερόθερμες και ζεσταίνουν πέρα από το χώρο γύρω από το τζάκι και τεράστΙους χώρους μέσα στο σπίτι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού γιατί, εκτός της ακτινοβολίας, κυκλοφορούν υποχρεωτικά ζεστό αέρα ο οποίος εξέρχεται είτε με φυσική ή με βεβιασμένη κυκλοφορία με δυνατότητα διανομής σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Βέβαια, για να γίνει αυτό χρειάζεται και εγκατάσταση ειδικού συστήματος αεραγωγών, προσφέροντας κεντρική θέρμανση με ζεστό αέρα.

Ποιο είναι το κόστος αγοράς και τοποθέτησης;
Ένα απλό τζάκι μπορεί να κοστίσει από 400 μέχρι 1.000 ευρώ ανάλογα με τις διαστάσεις και τον τεχνίτη που θα το κατασκευάσει και χρειάζεται τουλάχιστον 500 ευρώ για την εγκατάστασή του. Ενώ, τα μαντεμένια τζάκια που έχουν καλή ενεργειακή απόδοση ξεκινούν από 600 ευρώ και φθάνουν ώς τα 5.000 ευρώ.Το κόστος εγκατάστασης και τα υλικά που χρειάζονται (όπως περσίδες, σχάρες κλπ) ξεκινά από 800 και μπορεί να φθάσει τα 3,000 ευρώ. Κατά μέσω όρο, όμως, ένα ενεργειακό τζάκι με την τοποθέτηση μπορεί να κοστίσει 1.300 με 1.800 ευρώ.

Τα ενεργειακά τζάκι έχουν λίγο μεγαλύτερο κόστος, αλλά κάνουν μεγαλύτερη απόσβεση και εξοικονομούν περισσότερη ενέργεια. H καύση στην κλειστή εστία είναι ελεγχόμενη, δηλαδή το ξύλο καίγεται με λιγότερο αέρα, όσο χρειάζεται για να γίνει η καύση και έτσι έχουμε οικονομία στην κατανάλωση του ξύλου, 3-4 φορές λιγότερα ξύλα. Αυτό σημαίνει λιγότερα χρήματα, λιγότερο κόπο και ακόμα εξοικονόμηση κατανάλωσης πετρελαίου κεντρικής θέρμανσης όπου υπάρχει καλοριφέρ.

 Φυσικό αέριο
Είναι γεγονός ότι το φθηνότερο φυσικό αέριο "καίει" σιγά-σιγά το ακριβό.... πετρέλαιο! Και είναι πολύ λογικό να το έχουν προτιμήσει πολλά από τα νοικοκυριά που ήταν συνδεδεμένα και είχαν την δυνατότητα αφού τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά!

1) Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αφού δεν έχει ρύπους όπως το πετρέλαιο ή άλλα καύσιμα.
2) Είναι πιο οικονομικό, αφού υπάρχει σχετική σύμβαση σύμφωνα με την οποία η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει πάντα 20% οικονομικότερη από την τιμή του πετρελαίου.
3) Απαιτεί λιγότερο χώρο στο λεβητοστάσιο καθώς δεν απαιτείται δεξαμενή πετρελαίου
4) Η μέτρηση είναι πάντα σωστή και δεν υπάρχει περίπτωση νοθείας, όπως συμβάινει με το πετρέλαιο θέρμανσης
Για την εγκατάσταση του φυσικού αερίου, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει δίκτυο παροχής αερίου στην Αττικής, ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Για να δεις αν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή σου μπορείς να απευθυνθείς στο 1133, ή να επισκεφτείς την ηλεκτρονική διεύθυνση www.aerioattikis.gr. Μάλιστα αυτές τις ημέρες υπάρχουν απίστευτες προσφορές που σου χαρίζουν και ολόκληρη την εγκατάσταση! Ένα τηλεφώνημα δεν κοστίζει τίποτα...
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή σου, πρέπει να κάνεις αίτηση στην αντίστοιχη εταιρία παροχής αερίου της περιοχής σου. "Δεν σημαίνει ότι θα επεκταθεί το δίκτυο στο μέρος που βρίσκεται ο καταναλωτής. Όταν μαζευτούν πολλές αιτήσεις και κρίνει η εταιρία ότι είναι συμφέρουσα μια τέτοια κίνηση τότε πραγματοποιείται κάποια επέκταση", λέει στο TLIFE ο κύριος Ιερεμιάδης, υπάλληλος της εταιρίας Gas Pro, στο Παλαιό Φάληρο.
Το κόστος της εγκατάστασης του φυσικού αερίου εξαρτάται τόσο από την ισχύ του λέβητα, δηλαδή για πόσα διαμερίσματα θα λειτουργεί και τι κατανάλωση θα έχει, αλλά και από την απόταση που βρίσκεται από το λεβητοστάσιο, καθώς θα απαιτεί μεγαλύτερη γραμμή δικτύου αερίου. "Ενδεικτικά μια εγκατάσταση μπορεί να ξεκινάει από 2.000 ευρώ και να φτάνει τα 20.000", αναφέρει ο κύριος Ιερεμιάδης και συμπληρώνει "Η ζήτηση όταν ξεκίνησε η εγκατάσταση του φυσικού αερίου ήταν αρκετά μεγάλη, μετά σημείωσε κάποια κάμψη και φέτος βλέπω πάλι κάποια άνοδο, ίσως λόγω ότι είναι πολύ φθηνή επιλογή".  
Πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχουν κίνδυνοι από την χρήση και την εγκατάσταση του φυσικού αερίου. Η εταιρία παροχής αερίου, έχει θέσει συγκεκριμένα στάνταρ, τα οποια τηρούνται στην κάθε εγκατάσταση γι' αυτό δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Αυτό που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές είναι να εμπιστεύονται εξουσιοδοτημένα συνέργεια, και από την εταιρία παροχής αερίου για είναι σίγουροι πως πληρούν όλες τις προδιοαγραφές και όλες τις διατάξεις του νόμου.   
Τι είναι η ενεργειακή σόμπα;

Ενεργειακή ονομάζεται μια σόμπα που είναι φτιαγμένη από χάλυβα διπλών τοιχωμάτων με ειδικά θερμο-ανθεκτικά υλικά στην εστία, καλά μονωμένη ώστε να αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες στην εστία κατά την λειτουργία της. Οι ενεργειακές σόμπες ζεσταίνουν μεγάλους χώρους ενιαίους ή διαιρεμένους, δεν καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα σε ξύλα, δεν δεσμεύουν την υγρασία του χώρου, δεν ξεραίνουν τον αέρα και δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον .


 
Το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητάς της εκπέμπεται από το τζάμι, ενώ, υπάρχει και κάποια ποσότητα θερμότητας που παίρνουμε με αγωγούς, δηλ. ο κρύος αέρας του δωματίου μπαίνει κάτω από την σόμπα και ξαναβγαίνει από πάνω ζεστός αφού περάσει από τα διπλά τοιχώματα της σόμπας.

 
Η απόδοση μιας σόμπας εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του ξύλου και από την υγρασία που περιέχει.Τα σκληρά ξύλα όπως η οξυά, ο δρυς, η ελιά, το πουρνάρι κλπ έχουν μεγάλη θερμαντική ικανότητα, καίνε καλά και δεν κάνουν πολύ καπνό. Η απόδοσή της μπορεί να φθάσει το 70%.

Πόσο κοστίζουν οι ενεργειακές σόμπες;

Η τιμή της ενεργειακής σόμπας κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο και την εταιρεία κατασκευής. Οι ενεργειακές σόμπες ξεκινούν από 750 και φθάνουν ως τα 1.500 ευρώ και το κόστος εγκατάστασης είναι 200 με 400 ευρώ.

 

1 σχόλιο:

Ενεργειακά τζάκια είπε...

Όλος ο κόσμος πλέον αναζητά εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Το άρθρο σου είναι χρήσιμο.