Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Έρχεται ν/σ για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης

 

Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης, η οποία απαγορεύεται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο καταρτίζουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έχει παραλάβει το σχέδιο της ΚΥΑ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει αναθέσει την επεξεργασία της σε εισαγγελικό λειτουργό.
Στην ενημέρωση για το θέμα προχώρησε ο κ. Αθανασίου κατόπιν ερώτησης της  βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Μαρία Γιαταγάνα, η οποία αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη της κλωστικής κάνναβης και επισήμανε ότι η έκδοση της απόφασης εκκρεμεί παρόλο που ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2013.
Η κ. Γιαταγάνα αναφέρθηκε επίσης σε παλαιότερο έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο εγκαίρως ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να προχωρήσουν στην πρώτη σπορά την άνοιξη του 2014.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, οι επιμέρους παράμετροι του θέματος θα εξετάζονταν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ΚΥΑ θα προβλέπει επίσης κυρώσεις για όσους καλλιεργούν “κανονική” κάνναβη κρυμμένη μέσα σε καλλιέργειες ¨κλωστικής”.
Σημειώνεται ότι η κλωστική κάνναβη είχε απαγορευτεί στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1950, ωστόσο παρά το επίμαχο συνθετικό «κάνναβη», η κλωστική δεν έχει κανένα άλλο κοινό με την απαγορευμένη ινδική κάνναβη, η οποία θεωρείται ναρκωτικό και έχει απαγορευθεί από το Νόμο 34/59/2006.
—Τι είναι η κλωστική κάνναβη
Η κλωστική κάνναβη, γνωστή στα αγγλικά ως hemp, είναι διάφορες ποικιλίες του είδους Cannabis sativa, του ψηλότερου από τα δύο είδη κάνναβης.
Το μονοετές φυτό συλλέγεται ολόκληρο προκειμένου να απομονωθούν οι εξαιρετικά ισχυρές ίνες του βλαστού, κατάλληλες για υφάσματα, σχοινιά και χαρτοπολτό. Οι σπόροι της κάνναβης, το γνωστό κανναβούρι, δεν έχουν ψυχοτρόπες ιδιότητες και χρησιμοποιούνται ως τροφή για πουλιά ή ακόμα και σε τρόφιμα και καλλυντικά.
Η κλωστική κάνναβη καλλιεργείται παγκοσμίως και μπορεί να παράγει περισσότερα από 25.000 διαφορετικά προϊόντα, από υφαντά και χαρτί μέχρι βερνίκια, βαφές και συμπληρώματα διατροφής. Το φυτό αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα και μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα ύψος σε λίγους μήνες, ενώ τα πιο χρήσιμα τμήματά του είναι οι σπόροι και το έλαιο που περιέχουν, αλλά και οι βλαστοί του για την κατασκευή νημάτων.
Εκτός από την κατασκευή υφαντών, η κλωστική κάνναβη επίσης χρησιμοποιείται για την κατασκευή υλικών μονώσεων, χαρτιού υψηλής ποιότητας, μοριοσανίδων, τροφής ωδικών πτηνών κ.α.
Επίσης το έλαιο της κλωστικής κάνναβης χρησιμεύει για την κατασκευή σαπουνιών και καλλυντικών καθώς και για κτηνοτροφές, βελτιωτικά εδάφους και βερνίκια. Τέλος ο πολτός της κλωστικής κάνναβης χρησιμεύει και ως καύσιμη ύλη.
Σε αντίθεση με τις ποικιλίες Cannabis που χρησιμοποιούνται ως ναρκωτικά, η κλωστική κάνναβη περιέχει ελάχιστη έως καθόλου τετραϋδροκανναβινόλη (THC), την κύρια ψυχοτρόπο ουσία της κάνναβης.
Τουλάχιστον 40 ποικιλίες κλωστικής κάνναβης έχουν λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καλλιεργούνται μεταξύ άλλων σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Τουρκία.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: