Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Μανιτάρια που μας.... κόβουν το κάπνισμα

Μια ουσία που υπάρχει σε ψυχοτρόπα μανιτάρια και προκαλεί μεταβολή της συνειδησιακής κατάστασης και ισχυρές παραισθήσεις μπορεί να συμβάλλει στη διακοπή του καπνίσματος σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.
Στο πλαίσιο της μελέτης που διενήργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, χορηγήθηκε σε 15 εθελοντές με τη μορφή χαπιών η ουσία ψιλοκυβίνη που περιέχεται σε δεκάδες είδη “μαγικών μανιταριών”.
Έξι μήνες αργότερα οι 12 από τους 15 συμμετέχοντες, ήτοι ποσοστό 80%, παρέμεναν μη καπνιστές. Το αποτέλεσμα της δοκιμής αποκτά ιδιαίτερη αξία εάν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι οι συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες έχουν χαμηλό ποσοστό επιτυχίας, σε σχέση με αυτά που υπόσχονται, που δεν ξεπερνά το 35% για το πρώτο εξάμηνο. Επιθέματα, τσίχλες νικοτίνης και λοιπά σκευάσματα είναι ακόμα λιγότερο αποτελεσματικά.
—Το πείραμα
Οι καπνιστές που συμμετείχαν στη δοκιμή προσήλθαν σε ένα εργαστήριο διαμορφωμένο ως σαλόνι, έλαβαν ένα χάπι ψιλοκυβίνης των 20 μιλιγκράμ και άκουσαν μουσική με κλειστά τα μάτια για αρκετές ώρες, όσο διήρκεσε το ψυχεδελικό “ταξίδι”. Η χαλαρωτική εμπειρία σε ελεγχόμενο περιβάλλον απέτρεψε μια ενδεχόμενη κρίση άγχους και παράνοιας (bad trip) που συχνά συνοδεύει τη λήψη τέτοιων ουσιών.
Δύο εβδομάδες αργότερα, η ψυχεδελική συνεδρία επαναλήφθηκε με υψηλότερη δόση. Αρκετοί όμως από τους εθελοντές αρνήθηκαν και μια τρίτη δόση, καθώς οι προηγούμενες εμπειρίες τους δεν ήταν ευχάριστες. Η χορήγηση της ουσίας συνδυάστηκε με συνεδρίες γνωσιακής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας για 15 εβδομάδες.
Επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας είναι να διενεργήσει μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών, ορισμένοι από τους οποίους θα αποτελέσουν την ομάδα ελέγχου, δηλαδή τους εθελοντές εκείνους στους οποίους θα χορηγηθεί αποκλειστικά ψευδοφάρμακο (placebo). Θα γίνουν επίσης τομογραφίες εγκεφάλου για να μελετηθεί η επίδραση της ψιλοκυβίνης στον εγκέφαλο των καπνιστών.
Η σχετικέ δημοσίευση της μελέτης γίνεται στην επιθεώρηση Journal of Psychopharmacology.
Το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς πειραματίζεται με την ψιλοκυβίνη από το 2006 ακόμα στο πλαίσιο προγραμμάτων που χρηματοδοτεί η αμερικανική κυβέρνηση, αν και τα πειράματα συχνά συναντούν νομικούς περιορισμούς.
—Τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης
Τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης (Psilocybe Cubensis) είναι μύκητες του γένους Ψιλοκυβίνης που περιέχουν τις ουσίες ψιλοκυβίνη και ψιλοκίνη, και περιστασιακά άλλες ψυχοδραστικές ουσίες, τις τρυπταμίνες (tryptamines). Υπάρχουν πολλοί όροι της καθομιλουμένης για τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης, η πιο συνηθισμένη βέβαια είναι magic mushroom ή σκέτο shroom.
Tα μανιτάρια του γένους Psilocybe δεν είναι εθιστικά. Όταν η ψιλοκυβίνη εισάγεται στον ανθρώπινο οργανισμό, μεταβολίζεται στην ψιλοκίνη,την ουσία δηλαδή που προκαλεί τα παραισθησιογόνα αποτελέσματα.
Οι επιδράσεις είναι υποκειμενικέςκαι μπορούν να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, λόγω της δοσολογίας, της μεθόδου προετοιμασίας, του προσωπικού μεταβολισμού κ.ά. Οι επιδράσεις συνήθως διαρκούν 3 με 8 ώρες αν και αυτό, μπορεί να φανεί περισσότερο στους χρήστες λόγω της ικανότητας της ψιλοκυβίνης να αλλάζει την αντίληψη του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: