Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Προβλήματα ρύπανσης στη λίμνη Καστοριάς


Σε τραγική κατάσταση έχει περιέλθει η υπέροχη λίμνη της Καστοριάς τον τελευταίο μήνα καθώς έχει καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα ασπριδερής λόγω ανάπτυξης του φυτοπλαγκτόν, ενώ αναδύεται και έντονη δυσοσμία. Ως κυριότερες αιτίες προβάλλονται η ρύπανση από τα αστικά λύματα, η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο οικοσύστημα της λίμνης με την εισαγωγή ψαριών.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκπληκτοι έμειναν, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, 70 επιστήμονες από 25 χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν σε διεθνές συνέδριο για το φυτοπλαγκτόν που διοργανώθηκε στην πόλη, την ίδια στιγμή που τοπικοί παράγοντες, ελλείψει συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, δηλώνουν πως «όλοι είναι αρμόδιοι και όλοι αναρμόδιο».
Ωστόσο, η καθηγήτρια Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μαρία Μουστάκα χαρακτηρίζει «πολιτικό» το θέμα της λίμνης, αφού η κατάστασή της παρακολουθείται στενά τα τελευταία 20 χρόνια, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και προτάσεις, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει, όπως τονίζει, οργανωμένο σχέδιο και πολιτική βούληση για τη σωτηρία της.
«Από το 2010, η λίμνη υποβαθμίζεται και φέτος η κατάστασή της χαρακτηρίζεται ελλιπής, δύο σκαλοπάτια δηλαδή, κάτω από την καλή» ανέφερε η κ. Μουστάκα, με αφορμή το 17ο διεθνές συνέδριο εργασίας «17th Workshop of the International Association of Phytoplankton Taxonomy & Ecology (IAP)», που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά και διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστημών και Τεχνολογίας.
Επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο, με επικεφαλής την κ. Μουστάκα, προχώρησαν σε δειγματοληψίες νερού της λίμνης και διαπίστωσαν ότι ο φώσφορος που υπάρχει από τα αστικά λύματα που εισέρχονταν στο σύστημα συντελεί στον ευτροφισμό και, κατά συνέπεια, στην αύξηση του φυτοπλαγκτού και των τοξικών κυανοβακτηρίων που δημιουργούν και την εικόνα της πυκνής, πράσινης και άσπρης πάστας στην επιφάνεια της λίμνης.
«Φυσικά και η κλιματική αλλαγή, με την αύξηση της θερμοκρασίας, ευνοεί τον ευτροφισμό, όπως και ο εμπλουτισμός της λίμνης με ψάρια» ανέφερε η κ. Μουστάκα, η οποία ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ελέγχεται αυστηρά τι εισέρχεται στη λίμνη γιατί πρόκειται για ένα υδάτινο σύστημα με πολύ ισχυρή ανακύκλωση που αναγεννά το φώσφορο.
Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων εστίασης Σάκης Λιόγας, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικονομική ζημία που υφίστανται τα καταστήματα περιμετρικά της λίμνης την περίοδο που παρουσιάζει άσχημη εικόνα και δυσοσμία. «Εχει τεράστιο αντίκτυπο στον τζίρο των καταστημάτων, αφού ο κόσμος δεν μπορεί να καθίσει έξω ενώ, φέτος, το φαινόμενο που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου, είναι ιδιαίτερα έντονο».
«Για εκατοντάδες χρήματα που δόθηκαν για μελέτες, χωρίς αποτέλεσμα» μίλησε, από την πλευρά του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς. «Η δυσοσμία και το φυτοπλαγκτόν παρουσιάζονται κάθε χρόνο αλλά όχι σ΄αυτή την ποσότητα που είδαμε φέτος και τη δυσοσμία που δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας» περιέγραψε την κατάσταση ζητώντας δραστικότερα μέτρα για την προστασία της λίμνης.
«Πρέπει να αφήσουμε τη λίμνη στην ησυχία της και να φροντίσουμε για τη συνεχή απορροή σε ρέμα προκειμένου να αποφορτίζεται. Υπάρχει βέβαια το ρέμα Γκιόλι, αλλά το καλοκαίρι υπάρχει θυρόφραγμα και, επιπλέον, το νερό της λίμνης δεν πρέπει να πηγαίνει όπως είναι στον Αλιάκμονα, αλλά να γίνεται προηγουμένως ένας καθαρισμός με επεξεργασία οικολογική», πρότεινε η καθηγήτρια του ΑΠΘ.
Υπογράμμισε, τέλος, την έκπληξη των ξένων συναδέλφων της που είδαν από κοντά την κατάσταση της λίμνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και να μην τα αξιοποιούν».
—Ποιος θα σώσει τη λίμνη;
Για «καλές προθέσεις που πάντα υπάρχουν για τη σωτηρία της λίμνης» έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής αποτελεί η εξυγίανση της λίμνης.
«Εντούτοις -πρόσθεσε- το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι ξεκάθαρο και ουσιαστικά, όλοι και κανένας έχουν την αρμοδιότητα της λίμνης γι’ αυτό επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει το ζήτημα από τα συναρμόδια υπουργεία. Αλλωστε, η λίμνη της Καστοριάς συνδέεται με τη ζωή και την οικονομία, ολόκληρης της πόλης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: