Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Ξηρασία στη λίμνη Αράλη

Λίμνη Αράλη: από τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο άνυδρο φάντασμα λόγω εκτροπής

Έρημη γη έχει καταντήσει η λίμνη Αράλη στην κεντρική Ασία, η οποία στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου, όπως έδειξαν δορυφορικές λήψεις της NASA.
«Πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη φορά που έχει αποξηρανθεί πλήρως τα τελευταία 600 χρόνια, από την εποχή του Μεσαίωνα όταν και εξετράπη ο ποταμός Άμου Ντάρια στην Κασπία Θάλασσα», δήλωσε ο Φίλιπ Μίκλιν του Πανεπιστημίου του Δυτικού Μίσιγκαν.
NASA
Τα παράλια της λίμνης κατοικούνταν κατά την αρχαιότητα. Παρότι έχει περάσει ξανά από φάσεις ξηρασίας, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις κατά τη σοβιετική εποχή, από το 1960 και μετά κατάφεραν καίρια πλήγματα στη λίμνη. Τότε έγινε η εκτροπή των ποταμών Άμου Ντάρια και Συρ Ντάρια ώστε τα ύδατά τους να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση καλλιεργειών βαμβακιού και άλλων με αποτέλεσμα η λίμνη να παύσει να τροφοδοτείται.
Παρότι η λίμνη ξεραίνεται, ο πληθυσμός της περιοχής έχει ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια, τέσσερεις φορές υψηλότερος από το 1960 που ξεκίνησε η έντονη παρέμβαση στα παρακείμενα οικοσυστήματα. Φέτος, το ανατολικό τμήμα της λίμνης έχει αποξηρανθεί πλήρως. Ενδεικτικά, το 1960 η λίμνη είχε έκταση 68.000 τετρ.χλμ και φέτος παρατηρούνται τέσσερεις διάσπαρτες μικρότερες λίμνες συνολικής έκτασης 7.000 τετρ. χλμ.
—Οι αιτίες της καταστροφής
limni-arali-117880Η εκτροπή υδάτων είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της αλατότητας της λίμνης που σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων και άλλων χημικών ουσιών στη γεωργία συντέλεσε σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση και δημιουργία δύο καταστροφικών φαύλων-κύκλων.
Από τη μια πλευρά, η μολυσμένη λάσπη της Αράλης καθιστά επιτακτικότερη την ανάγκη ύδρευσης της γύρω περιοχής, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο μόλυνσης – ύδρευσης – νέας μόλυνσης. Την κατάσταση επιβαρύνουν οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί της περιοχής που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.
Επίσης, η απώλεια των υδάτων επηρεάζει σοβαρά το μικροκλίμα, αφού η Αράλη δεν λειτουργεί πλέον ως ρυθμιστής της θερμοκρασίας με συνέπεια ο χειμώνας να είναι πλέον δριμύτερος και το καλοκαίρι θερμότερο.
Σαν να μην έφταναν αυτά, φέτος μειώθηκε, πιθανότατα λόγω κλιματικών αλλαγών, η ποσότητα του χιονιού στις κορυφές των γειτονικών βουνών που τροφοδοτούν τη λίμνη.
Το 2005 το Καζακστάν έχτισε ένα νέο φράγμα για τη βελτίωση της κατάστασης με μέτρια αποτελέσματα.
Το ανατολικό τμήμα της λίμνης είχε αποξηρανθεί εξολοκλήρου το 2009 αλλά ανέκαμψε το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: