Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Προϊόντα LED για επαγγελματικό φωτισμό – Εφαρμογές και πλεονεκτήματα


Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για τη μετάβαση σε μια “πράσινη οικονομία” χαμηλών εκπομπών ρύπων.
Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν επιτυγχάνεται μόνο σε επίπεδο κατοικίας ή νοικοκυριού, αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους διαφόρων ειδών και επιφάνειας όπου η ενεργειακή κατανάλωση είναι ιδιαιτέρως υψηλή, είτε πρόκειται για καφετέρια ή γραφείο είτε για εμπορικό κατάστημα ή ακόμα και βιομηχανική μονάδα.
Δεδομένου ότι το ύψος της επαγγελματικής ή βιομηχανικής κατανάλωσης είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό της οικιακής, αντιστοίχως μεγαλύτερα είναι και τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από τη χρήση προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως οι λάμπες LED.
—Εμπορικά καταστήματα
Για παράδειγμα η βιτρίνα και το εσωτερικό ενός καταστήματος με ρούχα μπορεί να αναδειχθεί καλύτερα και οικονομικότερα με τη χρήση LED ταινιών και λαμπτήρων.
Οι στρατηγικές και οι λύσεις φωτισμού που ακολουθούν μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ρουχισμού να αποτελούν ένα χρήσιμο υπόδειγμα με βάση το οποίο μπορούν να σχεδιαστούν λύσεις φωτισμού μικρότερης κλίμακας. Άλλωστε μελέτες πάνω στην καταναλωτική συμπεριφορά και την  ψυχολογία του καταναλωτή δείχνουν ότι ένα καλά φωτισμένο και ευχάριστο περιβάλλον έχει ευνοϊκή επίδραση στην αγοραστική πρόθεση και ενισχύει τον κύκλο εργασιών μιας επιχείρησης.
Με αυτό το σκεπτικό πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ χρησιμοποιούν LED πάνελ ή LED λάμπες φθορίου T8 για να φωτίσουν ιδανικά τα καταστήματά τους. Ο φωτισμός των φρούτων και των λαχανικών που συνήθως βρίσκονται κοντά στην είσοδο των σούπερ μάρκετ με τον σωστό Δείκτη Χρωματικής Απόδοσης (CRI) ώστε να φαίνονται πιο ζωντανά και να αναδεικνύεται οπτικά η φρεσκάδα τους προδιαθέτουν τον καταναλωτή για μια ευχάριστη εμπειρία στο κατάστημα και ενισχύουν την κατανάλωση.
Ο δείκτης CRI περιγράφει το αποτέλεσμα που έχει μια φωτεινή πηγή σε μια χρωματιστή επιφάνεια. Το φυσικό φως έχει CRI 100 και αποτελεί τη βάση σύγκρισης της απόδοσης των λαμπτήρων και της ικανότητάς τους να αναδείξουν με φυσικό τρόπο το χρώμα μιας επιφάνειας.
Στις φωτογραφίες πιο κάτω βλέπουμε την διαφορά που έχουν διάφοροι CRI σε φρούτα και λαχανικά:
apple cri (2)

cri-comparison (2)

—Βιομηχανικές μονάδες
Τέλος, ο φωτισμός εκτός από καταναλωτικούς σκοπούς συμβάλλει και στην ασφάλεια των επαγγελματικών χώρων, όπως ένα εργοστάσιο. Σε αυτή την περίπτωση ιδανική λύση θεωρούνται  οι LED προβολείς , οι οποίοι καταναλώνουν δύο ως τρεις φορές λιγότερο ρεύμα σε σύγκριση με τους συμβατικούς προβολείς, επιτυγχάνουν καλύτερη απόδοση και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Μάλιστα, όταν πρόκειται για μεγάλες επιφάνειες με υψηλές ανάγκες για φωτισμό ασφαλείας τα οφέλη από την χρήση προϊόντων LED είναι άμεσα ορατά. Δεν σταματούν όμως εκεί οι δυνατότητες εφαρμογής των LED για επαγγελματικούς χώρους και ειδικά για τα εργοστάσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: