Ο πρώτος σκύλος εξημερώθηκε στα βάθη της Κεντρικής Ασίας είτε στη σημερινή Μογγολία είτε στο Νεπάλ, υποστηρίζει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα που έρχεται να προστεθεί σε έναν μεγάλο όγκο εργασιών που εξετάζουν τόσο την καταγωγή των σκύλων όσο και τον τρόπο εξημέρωσης του λύκου.
Θεωρείται ότι ο λύκος εξημερώθηκε σε σκύλο από τον άνθρωπο κυνηγό-τροφοσυλλέκτη πριν από 15.000 περίπου χρόνια και αποτέλεσε πιστό σύντροφό του στο κυνήγι (διαβάστε εδώ τη μελέτη για τους Νεάντερταλ) και φύλακα.
Στην τελευταία μελέτη επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ με επικεφαλής τον Δρ Άνταμ Μπόικο ανέλυσαν δείγματα γενετικού υλικού (DNA) από περίπου 5.200 σκύλους, 4.676 «καθαρόαιμους» (λέμε τώρα) και 549 κανονικούς, από 38 χώρες.
Τα κανονικά σκυλιά που δεν ανήκουν στις λεγόμενες «ράτσες» αντιπροσωπεύουν ένα κρίσιμο κομμάτι στο παζλ της προέλευσης του σκύλου αλλά δεν είχαν μελετηθεί ενδελεχώς πριν από την πρόσφατη μελέτη.
Ο Μπόικο ισχυρίστηκε ότι «πρόκειται για την πρώτη πραγματικά παγκόσμια γενετική μελέτη σχετικά με την καταγωγή των σκύλων».
Στο παρελθόν έχει προταθεί ότι η εξημέρωση των σκύλων από τους γκρίζους λύκους μπορεί να συνέβη ανεξάρτητα σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Αντιθέτως, η νέα μελέτη προσδιορίζει γεωγραφικά την προέλευσή τους στην κεντρική Ασία, μεταξύ Μογγολίας και Νεπάλ πριν από 15.000 χρόνια. Στη συνέχεια, οι σκύλοι σταδιακά εξαπλώθηκαν στην Ινδία και σε άλλες περιοχές της Ασίας.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS».
—Μελέτες για την καταγωγή του σκύλου
Μια παλαιότερη κοινή έρευνα των Πανεπιστημίων του Τούρκου στη Φινλανδία και της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ο σκύλος ήταν Ευρωπαίος και ότι η εξημέρωσή του έγινε πολύ παλαιότερα, στα 30.000 χρόνια πριν από την εποχή μας.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι Ευρωπαίοι κυνηγοί εκείνοι που «δάμασαν» τους πρώτους λύκους μεταλλάσσοντάς τους σε οικόσιτους σκύλους και μάλιστα χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.
Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν πολύ νωρίτερα απ’ ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα (πριν από 15.000 χρόνια) και πως η συμβίωση σε κοινό περιβάλλον επηρέασε την εξέλιξη ανθρώπων και σκύλων για χιλιάδες χρόνια.
Την εν λόγω θεωρία υποστηρίζουν και άλλες μελέτες όπως εκείνη της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών που αναφέρει ότι οι
σκύλοι διαχωρίστηκαν από τους γκρίζους λύκους πριν 32.000 χρόνια και
έκτοτε οι ο εγκέφαλος και τα πεπτικά όργανα των οικόσιτων σκύλων
εξελίχθηκαν με παρόμοιο τρόπο με τον εγκέφαλο και τα όργανα των ανθρώπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου