Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Αυθαίρετα: κυβερνητική κοροϊδία με τις κατεδαφίσεις





Η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο με την οποία αναστέλλει όλες τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών κάθε περιοχής. Στη συνέχεια την απέσυρε εξαιτίας αντιδράσεων για την επαναφέρει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Το αίτημα για «πάγωμα» των κατεδαφίσεων είχε υποβάλλει στις 14 Οκτωβρίου ο προερχόμενος από το Πασόκ υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά τις αντιδράσεις φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτών της συγκυβέρνησης και κατοίκων αυθαίρετων οικισμών στα Περιβολάκια της Ραφήνας και αργότερα στον Πράσινο Λόφο της Λούτσας. Οι άνθρωποι αυτοί τότε εμπόδισαν τις μπουλντόζες να κάνουν τη δουλειά τους και να εφαρμόσουν το νόμο του «Κράτους» με το επιχείρημα ότι είτε επρόκειτο για πλάνη της διοίκησης είτε για «αδικία», δηλαδή θα κατεδαφίζονταν κτήρια αυθαίρετα ανάμεσα σε πλήθος νομίμων.

Το επιχείρημα αυτό υιοθέτησε και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης: «Στην Αττική έχουμε περιπτώσεις όπου ολόκληροι οικισμοί χτίζονται νόμιμα και ένα-δύο οικόπεδα στην καρδιά τους κηρύσσονται αναδασωτέα. Αυτό είναι άδικο. Τέτοια προβλήματα θα λυθούν μόνον όταν εξετάσουμε την υπόθεση συνολικά, μέσα από έναν κυρωμένο δασικό χάρτη», δήλωσε στις 31/10 στην «Καθημερινή».


«Η κύρωση των δασικών χαρτών θα άρει κατά τρόπον αποφασιστικό αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα ανέγερσης κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων, εντασσόμενων σε χαρακτηρισμένους οικισμούς ή μη, η δε κατεδάφισή τους προ της κύρωσης των δασικών χαρτών θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη κατάσταση», ανέφερε η αιτιολογική έκθεση.


—Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλουν να καταρτίσουν δασικούς χάρτες
Στην Αττική έχουν κυρωθεί και μάλιστα εν μέρει μόλις έξι από τους 154 δασικούς χάρτες. Oι δημόσιοι υπάλληλοι που στελεχώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν αναρτήσει ούτε έναν δασικό χάρτη από το 2011, παρότι οι περισσότεροι έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί εδώ και χρόνια.
Ο μόνος δασικός χάρτης στην Ανατολική Αττική, που έχει κυρωθεί εν μέρει (το 2012), είναι εκείνος του Μαραθώνα, στον οποίο περιλαμβάνεται και το εθνικό πάρκο Σχινιά (όπου οι ταβέρνες συνεχίζουν να λειτουργούν παρανόμως την ώρα που η Ελλάδα κινδυνεύει με πρόστιμα από την Κομισιόν).
Συνολικά στην ελληνική Επικράτεια οι δασικοί χάρτες που έχουν καταρτισθεί αντιστοιχούν στο 22,5%, υπό κατάρτιση βρίσκεται το 32,1%, αναρτημένο μόλις το 1,1%, ενώ έχει κυρωθεί μόλις το 0,56%. Το υπόλοιπο 45,2% δεν έχει καν ανατεθεί.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, έχει εξαγγείλει ότι θα παρουσιάσει σχέδιο νόμου για την επίσπευση της υπόθεσης των δασικών χαρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: