Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ecomobility 2016: εκστρατεία βιώσιμης μετακίνησης σε 35 πόλεις




Όραμα της Εκστρατείας ECOMOBILITY καταρχάς η αλλαγή των συνθηκών κυκλοφορίας στις πόλεις και, κυρίως, η συμπεριφορά μετακίνησης των πολιτών και, σήμερα, μετά από 13 χρόνια όλα δείχνουν πως γίνονται πραγματικότητα.
Οι Τοπικοί Φορείς θέτουν ως θέμα προτεραιότητας πλέον την ελεύθερη προσβασιμότητα στην πόλη και την αποφυγή παρεμπόδισης της μετακίνησης των κατοίκων και επισκεπτών των πόλεων της χώρας. Παράλληλα έχουν γίνει κατανοητά τα προβλήματα και οι επιπτώσεις στη λειτουργία των πόλεων και στις συνέπειες στον εισπνεόμενο αέρα.
Αυτή η σημαντική επένδυση στην αλλαγή νοοτροπίας με φανερά τα αποτελέσματα στην εικόνα των πόλεων, αλλά και στην αλλαγή επιλογών μετακίνησης , παρουσιάστηκε στο δυναμικό ξεκίνημα που έγινε στις εκστρατείες ECOMOBILITY και FREE MOBILITY, μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στο Ξενοδοχείο Κing George, στην Πλ. Συντάγματος στην Αθήνα.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η νέα περίοδος και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε 35 πόλεις της χώρας από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και τα μέσα Μαρτίου.
Επίσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από την πρώτη περίοδο της εκστρατείας FREE MOBILITY, και της δράσης «Άφωνοι μπροστά στο πρόβλημα», που φάνηκε ότι είναι σημαντική η πίεση σε αλλαγή συνθηκών, κάτι που θα οδηγήσει σε βιώσιμες και ανθρώπινες πόλεις.
Το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται και η Κοινωνία ευαισθητοποιείται» θα κυριαρχήσει και φέτος στις τριανταπέντε πόλεις, με τις ομάδες των μαθητών να εξετάζουν τα προβλήματα και να καταθέτουν προτάσεις και λύσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας μετακίνησης και την βελτίωση της εικόνας της πόλης τους.

Η Εκδήλωση ξεκίνησε με την αναφορά του Μέλους του ΔΣ του ECOCITY κ. Μιχάλη Πετράκη στο ρόλο του ECOCITY και της συστράτευσης των Επιστημονικών και Κοινωνικών Φορέων, για την υλοποίηση της Εκστρατείας ECOMOBILITY, και τις αποτελεσματικές προσεγγίσεις και λύσεις. Τονίσθηκαν οι δυσκολίες που πηγάζουν από την έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα των πολιτών, καθώς και στην ανυπαρξία ελέγχου στη παραβατικότητα που κυριαρχεί, αναφέροντας ως μόνη ελπίδα την ευαισθητοποιημένη νέα γενιά, που θα λειτουργήσει ως μοχλός αλλαγής στο αστικό περιβάλλον, κάτι που είναι κύριος στόχος του ECOCITY.
Στη συνέχεια το μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Εκστρατείας, Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Βλαστός Θάνος μίλησε για το ρόλο της ενεργοποίησης των νέων στην θεραπεία των «άρρωστων» πόλεων της χώρας και την επίδραση στην αναμόρφωση των πόλεων. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που καλλιεργούνται με βάση τις προτάσεις των νέων, οι παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης του FREE MOBILITY, κα Μαριέττα Γιαννάκου, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Μίλησε για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις ελληνικές πόλεις και τη μεγάλη διαφορά από τις ευρωπαϊκές, κάτι που εκφράζει και το επίπεδο του τοπικού πολιτισμού.

Ο Συντονιστής της Εκστρατείας κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος έκλεισε την εκδήλωση παρουσιάζοντας την διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης των εργασιών, τη συνδιοργάνωση με επιλεγμένους Δήμους και τη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Τόνισε το ξάφνιασμα της Επιτροπής από την ιδιαίτερη επιτυχία που έχει το πρόγραμμα FREE MOBILITY στην ανάδειξη καθημερινών προβλημάτων και στη αλλαγή στάσης που παρατηρήθηκε στις τοπικές κοινωνίες, με προσανατολισμό στην υποχρέωση σεβασμού της ανάγκης των συνανθρώπων μας να κυκλοφορούν παντού ανεμπόδιστα.

Στις εκδηλώσεις της Εκστρατείας, όπου οι ομάδες των μαθητών θα καταθέσουν προτάσεις και λύσεις, μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις και ιδέες που είναι ελεύθεροι να επιλέξουν (θεατρικά δρώμενα, video, τραγούδια, κατασκευές, ζωγραφική, χορό κ.ά.).
Η Τελετή της Απονομής των Βραβείων, φέτος θα γίνει το πρωί του Σαββάτου, 16 Απριλίου και η αποστολή με την νικήτρια ομάδα των μαθητών θα φιλοξενηθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, από τον Ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Κύρτσο.
Στην αναγγελία των Εκστρατειών μήνυμα έστειλαν ο Ευρωβουλευτής κ. Κύρτσος και η Περιφερειάρχης Αττικής κα Δούρου, ενώ παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Επιστημονικής Κοινότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Φορέων της Εκπαιδευτικής Κοινότητας καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών.

Η Εκστρατεία ECOMOBILITY 2015-16 διοργανώνεται κάθε χρόνο από το ECOCITY και υπό την Αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ OIKONOMIAΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ και του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ.
Φέτος στρατεύθηκαν και συνεργάζονται το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (Εργαστήριο Ανάπτυξης και Προώθησης Χρηματοοικονομικών Προϊόντων και Υπηρεσιών), το ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος και το Τμήμα Mηχανολόγων Μηχανικών Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας & Περιβαλλοντικής Μηχανικής), το ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (Ιατρική Σχολή, το Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος και το Τμήμα Φυσικής Τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος & Μετεωρολογίας) το ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
(Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, το Εργαστήριο Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου – Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας και η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Τομέας Πολεοδομίας & Χωροταξίας), το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (Τμήμα Φυσικής Εργαστήριο Μετεωρολογίας), το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ (Τμήμα Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής, Μονάδα Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας), το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Εργαστήριο Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Εργαστήριο Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση) το ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ (Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών) το AΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ (Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.T.), το ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Τ.Ε. Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης & Περιβαλλοντικής Φυσικής) το ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης), το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών) το TEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ/ΤΚΜ, το ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (MIO – ECSDE), η ΕΝΩΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ, ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ-ΠΕΖΗ, Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π, ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ, η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN ΕΛΛΑΔΟΣ, το ΚΕΝΤΡΟ ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ, ο ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Την Εκστρατεία, φέτος, συνδιοργανώνουν στην πόλη τους ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Αμαρουσίου, ο Δήμος Ελευσίνας, ο Δήμος Παπάγου Χολαργού, ο Δήμος Ηρακλείου, ο Δήμος Τρικκαίων, ο Δήμος Βόλου, ο Δήμος Ορεστιάδας και ο Δήμος Λευκάδας.

Στοιχεία και πληροφορίες για την εκστρατεία, μπορείτε να βρείτε στον ειδικό δικτυακό τόπο που έχει δημιουργήσει το ECOCITY στη διεύθυνση www.ecomobility.gr καθώς και στη σελίδα facebook https://www.facebook.com/EcomobilityGR.

Δεν υπάρχουν σχόλια: