Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ο Διεθνές Workshop για την Ένταξη του Νέστου στο Πρόγραμμα MAB/ UNESCO


Το απόγευμα της ίδιας μέρας ανακοινώθηκαν τα συμπεράσματα που συγκεντρώθηκαν από τους υπεύθυνους του κάθε τραπεζιού εργασίας, συζητήθηκαν τα επόμενα αναγκαία βήματα για την κατάθεση της πρότασης και εγκαθιδρύθηκαν νέες συνεργασίες με σκοπό την ολοκλήρωση του φακέλου μέσα στους επόμενους 8 μήνες. Μέσα στο πρόγραμμα των επόμενων μηνών ένας από τους βασικούς στόχους που τέθηκε ήταν η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματικούς φορείς, με σκοπό την αποσαφήνιση τυχόν αποριών ή αμφιβολιών από μέρους τους και την συνεργασία τους στη διαμόρφωση της πρότασης.ΕΠΑΜΑΘ-worlshop MAB UNESCOΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Χρυσούπολη Καβάλας το διήμερο εργασιών του Διεθνούς Worskhop με θέμα την ένταξη του Παραποτάμιου Δάσους Δέλτα Νέστου, των Στενών Νέστου και της ευρύτερης περιοχής, στο cτης.  Το Διεθνές Workshop διοργανώθηκε στις 19 και 20 Οκτωβρίουαπό τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, την Έδρα UNESCO Con-E-Ect σε συνεργασία με τον Δήμο Νέστου. Αρωγοί στην διοργάνωση και στη αναπτυξιακή προσπάθεια ένταξης του Νέστου στο Πρόγραμμα ΜΑΒ/UNESCO υπήρξαν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι Δήμοι: Τοπείρου,  Καβάλας  και Ξάνθης. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευρεία ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων για την σημασία της ένταξης του κάτω ρου του ποταμού Νέστου μαζί με το ομώνυμο Δέλτα στο πρόγραμμα MAB  ( Άνθρωπος και Βιόσφαιρα), η οποία θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στους Δήμους που συμμετέχουν γεωγραφικά στην ανωτέρω περιοχή, όσο και στους κατοίκους τους.

ΕΠΑΜΑΘ- workshop 19.20.MAB
Κατά τη διάρκεια του WORKSHOP πραγματοποιήθηκαν 4 τραπέζια εργασίας που αφορούσαν τον σχεδιασμό και την διαχείριση των ζωνών MAB, την βιοποικιλότητα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό και την οικονομική δραστηριότητα και τον τουρισμό. Στα τραπέζια συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπηρεσιών των συμμετεχόντων Δήμων και των Π.Ε. Καβάλας και Ξάνθης, των ΚΠΕ Φιλίππων και Βιστωνίδας, των ΓΕΩΤΕΕ, ΤΕΕ και Επιμελητηρίων των δύο Νομών, τα Δασαρχεία Σταυρούπολης και Καβάλας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Καβάλας, καθώς και επιστήμονες από τα ΤΕΙ ΑΜΘ, το ΔΠΘ και το ΙΝΑΛΕ και οι τοπικοί ΤΟΕΒ.  Κατά τη διάρκεια των εργασιών δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν από τους διοργανωτές και τους προσκεκλημένους διαχειριστές περιοχών ΜΑΒ της Ελλάδας (Όρος Όλυμπος και Φαράγγι Σαμαριάς) και του εξωτερικού για τα στοιχεία της πρότασης ένταξης του Δέλτα Νέστου, των Στενών Νέστου και της ευρύτερης περιοχής στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO (ΜΑΒ), καθώς επίσης και να θέσουν από πλευράς τους τα εντοπισμένα προβλήματα, τις προοπτικές και τους στόχους για την προώθηση της πρότασης αλλά και συνολικά της περιοχής τόσο σε ότι αφορά την βιώσιμη οικονομική της ανάπτυξη, αλλά και την πολιτιστική και εκπαιδευτική της προβολή. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του καθ. Μ. Σκούλλου, Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής MAB/ UNESCO, του κ. Β. Ψαλλιδά από το γραφείο MIO-ESDE, καθώς και του P. Pypaert, εξειδικευμένου σύμβουλου για το πρόγραμμα ΜAB από το Ευρωπαϊκό γραφείο της UNESCO στην Βενετία.
ΕΠΑΜΑΘ- workshop 19.20.Okt

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Νέστου ανοιχτή προς το κοινό ημερίδα με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή του από τους αρμόδιους διαχειριστές των περιοχών ΜΑΒ σχετικά με τα οφέλη που αποκομίζουν οι κάτοικοι των περιοχών ΜΑΒ από την ένταξή τους, καθώς και για τα προγράμματα που πραγματοποιούνται στις αντίστοιχες περιοχές. Την ημερίδα χαιρέτησαν η κ. Μ.Α. Παραχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, o κ. Δ. Εμμανουλούδης Διευθυντής της Έδρας της UNESCO Con-E-Ect, ο κ. Μ. Κουτράκης, Πρόεδρος ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, ο κ. Χ. Λιθηρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, ο κ Ν. Βαλσαμίδης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Νέστου, ο κ. Δ. Τουλκίδης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών-Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Δήμου Καβάλας, ενώ παρόντες ήταν ο κ. Θ. Μίχογλου, Δήμαρχος Τοπείρου, καθώς και υπηρεσιακός εκπρόσωπος του Δήμου Ξάνθης.Τις εργασίες παρακολούθησε και ο Πρόεδρος του Φ.Δ. Οροσειράς Ροδόπης κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου, ο οποίος και εξέφρασε την συμπαράσταση και υποστήριξη του στην συγκεκριμένη πρόταση-υποψηφιότητα.


Την Έδρα UNESCOCon-E-Ect,που φιλοξενείται στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (EMATTECH), εκπροσώπησε στην διοργάνωση αυτή, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Εδρας, ο καθ. Ν. Κατωπόδης, ο Διευθυντής της ο καθ. Δ. Εμμανουλούδης, ο Αντιπρόεδρος της Έδρας Dr. Γ. Ζαϊμης, η Β. Ιακοβόγλου-μέλος της επιστημονικής ομάδας της Έδρας, η υπεύθυνη χρηματοδοτήσεων Ιώ Χατζηβαρύτη και η Ε. Σαμουρκασίδου-χωροτάκτης/πολεοδόμος και μέλος της επιστημονικής ομάδας της Εδρας.

Αντίστοιχα τον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Νέστου, ο οποίος λειτουργεί ως εποπτευόμενος φορέας του ΥΠΕΝ, με σκοπό την προστασία και διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΕΠΑΜΑΘ)εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του ΔΣ, Δρ. Μ. Κουτράκης, η Διευθύντρια Δέσποινα Μιχαηλίδου, o Αν. Καθ. Γιώργος Γκαιτατζής μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής  και οι  Bιολόγοι Αναστασία Μιρλή και Ευτέρπη Πατετσίνη.
ΕΠΑΜΑΘ-worlshop UNESCO
Ο δρόμος άνοιξε…Η διαδικασία σύνθεσης του φακέλου υποψηφιότητας ξεκίνησε και η σημασία του εγχειρήματος είναι σπουδαία! Οφείλουμε να καταστήσουμε τον Νέστο την τρίτη περιοχή MABστην Ελλάδα, μετά τον Όλυμπο και την  Σαμαριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: