Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Η κλιματική αλλαγή "αφανίζει" 80.000 φυτά και ζώα




Περίπου το 50% των ζώων και φυτών που ζουν σε 35 χώρες με πλούσια βιοποικιλότητα κινδυνεύουν από εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα έρευνα.
«Πιο ζεστές μέρες, μεγαλύτεροι περίοδοι ξηρασίας και πιο σφοδρές καταιγίδες, γίνονται πλέον συνήθης κατάσταση και τα είδη ανά τον κόσμο βιώνουν τις επιπτώσεις», αναφέρει ο Nikhil Advani, επικεφαλής κλίματος και άγριας ζωής της WWF.
Τα σημεία επιλέχθηκαν βάση της «μοναδικότητας και της ποικιλίας τους σε φυτά και ζώα, τονίζει η WWF.
5431517
«Τα συλλεγόμενα αποτελέσματα αποκαλύπτουν κάποιες εντυπωσιακές τάσεις. Δίνουν σημαντικά στοιχεία για την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων που θα επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή», σημειώνει η έκθεση, σύμφωνα με το CNNi.
Αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 4.5 βαθμούς Κελσίου, ζώα, όπως οι αφρικάνικοι ελέφαντες, θα υποφέρουν από έλλειψη νερού, ενώ το 96% των εδαφών που χρησιμοποιούν οι τίγρεις της Ινδίας για να γεννήσουν θα βυθιστούν.
Όμως, αν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί κάτω από τους δύο βαθμούς – όπως ορίζει η Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα – τότε ο αριθμός των ειδών που θα εξαφανιστούν μπορεί να περιοριστεί στο 25%.
«Αυτό δεν αφορά μόνο την εξαφάνιση συγκεκριμένων ειδών από συγκεκριμένα μέρη, αλλά για την ανάγκη μεγάλων αλλαγών στο οικοσύστημα που θα παρέχουν ζωτικής σημασίας υπηρεσίες σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους», αναφέρει η WWF.

Δεν υπάρχουν σχόλια: